ODÜ’de “Kırgızistan’da Yaşam” ve “Kırgızistan’da Buğday Islahı” Konulu Seminer Verildi.

08.06.2015

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki işbirliği ile Bişkek’te 1995 yılında kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. Mira CUNUSOVA Mevlana Programı kapsamında üniversitemizi ziyaret ederek seminer verdi.

Kırgız-Türk Manas Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkan Vekili olan CUNUSOVA, 2 gün süren ziyareti esnasında “Kırgızistan’da Yaşam” ve “Kırgızistan’da Buğday Islahı” konulu seminerler de  hem ülkesindeki genel yaşam koşulları ile ilgili, hem de Kırgızistan’da bilimsel olarak kendi alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ziraat Fakültesi Seminer Salonu'nda gerçekleştirilen seminerlerin ilkinde CUNUSOVA, öncelikli olarak Kırgızistan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgi aktarırken ülkesinin tarımsal üretim durumu hakkında da değerlendirme yaptı.

Kırgızistan’ın Orta Asya’nın merkezinde yer aldığını, coğrafi olarak dağlık alanlara sahip olmasına rağmen su kaynakları ve yer altı kaynakları bakımından zengin olduğunu dile getiren CUNUSOVA, Kırgızistan’da  hayvancılık başta olmak üzere buğday, fasulye, ceviz gibi türlerin yaygın olarak yetiştirildiğini ifade etti.

Dr. Mira CUNUSOVA; “Kırgızistan’da buğday ıslahı” konulu seminerde ise geniş bir buğday üretim alanı ve genetik kaynaklara sahip olması dolayısıyla günümüze kadar yaklaşık olarak 27 buğday çeşidinin ıslah edildiği, son yıllarda geliştirdiği “Canım” buğday çeşidinin üreticiler tarafından oldukça tercih edildiğini ve şu an itibarıyla 2 buğday çeşidinin de tescil aşamasında olduğunu söyledi.

Akademisyenler ile öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği ve oldukça verimli geçen seminerlerde ayrıca her iki üniversite arasında işbirliği ile yapılabilecek bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alış verişinde bulunularak detaylı değerlendirme yapıldı.

Seminerlerin sonunda Dr. Mira CUNUSOVA’aya “Mevlana Programı Katılım Belgesi” ile çeşitli hediyeler takdim edildi.