Ordu Üniversitesi'ne Ait Araştırma ve İnceleme Gemisi Denize İndirildi.

14.05.2015

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'ne ait Araştırma ve İnceleme Gemisi gerçekleştirilen törenle denize indirildi.

Fatsa Limanında gerçekleştirilen törene Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, ODÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Garnizon Komutanı Binbaşı Salih Gödek, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Erişmiş, ODÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ODÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık'ın ev sahipliğinde gerçekleşen törende açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Balık ”Eski bir balıkçı teknesini gerekli bakım onarım yaptırmak suretiyle araştırma ve inceleme gemisine dönüştürdük. İsim olarak da fakültemizin kurucu dekanı olan Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu’nun soyadını verdik. Araştırma gemisi, bir deniz bilimleri fakültesinin olmazsa olmazıdır. Çünkü deniz aracı, araştırma ve eğitim alanınız olan denizle buluşmanızı sağlayan yegane araçtır. Araştırma sahanıza uygun olarak küçük ya da büyük bir araştırma geminiz mutlaka olması gerekiyor. Yoksa eliniz kolunuz bağlı demektir. Yaklaşık 8 yıllık bir eğitim kurumu olan fakültemiz yavaş yavaş bu anlamda da eksiklerini gidermektedir. Son iki yıl içerisinde bir şişme bot bir de fiber teknemiz oldu. Ancak bunları römork ve arazili araç yokluğu nedeniyle denize indirmekte sıkıntı çekiyoruz. Kefelioğlu araştırma/inceleme gemisi de 1993 yılı yapımı yaklaşık 23 yaşında bir trol teknesiydi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ücret ödemeksizin bağış olarak bu gemiyi fakültemize kazandırdık. 22.5 m boyunda ve 7 m eninde olan 422 HP gücünde motora sahip bu gemiye bakım-onarım, seyir ve araştırma amaçlı yaklaşık 200 bin TL harcama yaptık. Bundan sonraki süreçte hızla ekip ve ekipman eksiğimizi gidermemiz gerekecek” şeklinde konuştu.

Dekan Prof. Dr. İsmet Balık toplam 6 bölümden 4'üne öğrenci alabilecek seviyeye gelen Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'nin 1 profesör, 3 doçent, 15 yardımcı doçent ve çoğunluğu doktora aşamasında olan 24 araştırma görevlisiyle denizciliğin farklı alanlarında yetişmiş ya da yetişmekte olan 42 kişiden oluşan genç ve dinamik bir ekibe sahip olduklarını belirterek araştırma gemisinin fakültemize, üniversitemize ve ilimize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Araştırma ve İnceleme Gemisi'ne kendi soyadının verilmesinden onur duyduğunu ve bunu içtenliğiyle kabul ettiğini dile getiren ODÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, ”Burası benim ilk göz ağrım. Zamanında izbe olan bu yerleri eğitim-öğretime kazandırdık. Çorbada tuzumun olduğunu bilmek beni mutlu ediyor. Adımın yaşarken bir araştırma gemisine verilmesi beni çok mutlu etti, onurlandırdı.” diyerek duygularını ifade etti.

Ardından kürsüye çıkan Vali İrfan Balkanlıoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamamıza rağmen denizlerden yeterince istifade edilmediğini dile getirdi: "Denizden faydalanamamanın üzüntüsünü yaşamamız gerekiyor. Burada öğrenciler denizle ilgili tam anlamıyla eğitim alacaklar. Zamana ayak uydurarak, asıl talep olan bölümün açılması da yerinde bir davranış. Bu konuda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ı ve fakülte dekanımızı kutluyorum. Her şey buradan geçecek eğitimle mümkün. Denizcilik Fakültesi, birçok öğrencinin buradan mezun olmasına, Fatsa’ya hareket kazandırmasına vesile olacaktır” diyerek Kefelioğlu Araştırma ve İnceleme Gemisinin hayırlı ve uğurlu olması dileğinde bulundu.

Konuşmalardan sonra, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve diğer protokol üyeleri tarafından Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Kefelioğlu Araştırma ve İnceleme Gemisi’nin kurdelesi kesilerek, denize indirildi.

Ardından protokol üyeleri ODÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Kefelioğlu Araştırma ve İnceleme Gemisi’nde incelemelerde bulundu.