“7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” Fatsa’da Başladı.

30.04.2015

3 tarafı denizlerle çevrili yurdumuzun denizcilik tarihinin ve deniz ticaretinin yanı sıra Karadeniz Limanları'nın tarihsel gelişiminin konu alındığı “7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” bu yıl Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde yapılıyor.

Türkiye genelinden 61 bilim adamının katılım gösterdiği ve Türk Tarih Kurumu'nun ana sponsorluğunda düzenlenen “7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık’ın ev sahipliğinde Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Murat, konuk bilim adamları, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla başladı.

Şehitler anısına 1 dk’lık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start alan sempozyumda ilk olarak yurdumuzun denizcilik tarihinin ve Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimini içeren video gösterimi konuklara izletildi.

Tarihimizin Piri Reis, Baybaros Hayrettin Paşa gibi ünlü denizcilerinin de anlatıldığı video gösteriminin ardından Üniversitemiz Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Oda Orkestrası da mini bir konser vererek davetlilere hoşça vakit geçirtti.

Sempozyum açılışında konuşan Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, ülkemiz açısından çok önemli olan denizcilik konusunda etkileşim sağlamak ve bilgi paylaşımına katkıda bulunmak amacıyla deniz ticareti tarihi alanında çalışan ülkemizin çok değerli bilim adamlarını buluşturarak, büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için gurur duyduklarını belirterek Sempozyumun Ordu ve Fatsa’nın tanıtımında da çok önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

“Türk Deniz Ticareti başlıklı Sempozyumda Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimini konuşacağız. Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimini konuşmamızdaki amaç geleceğe yönelik sağlıklı adımlar atmak içindir. Karadeniz limanları her alanda olduğu gibi bizler için ayrı bir önem arz etmektedir. Sempozyuma şu ana kadar 45 bildiri yapıldı ve bu sayı geçen seneki programın iki katında. Bu artış bize Karadeniz Limanları2nın ne denli önemli olduğunu göstermektedir.”

Ülkemiz açısından son derece önemli olan 7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nun Ordu Üniversitesi’nde düzenlenmesi dolayısı ile memnuniyetini dile getiren Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Yılmaz ise geçtiğimiz haftalarda bir başka Sempozyuma daha ev sahipliği yapan Üniversitemizin bu tür etkinlikleri gerçekleştirmedeki başarısının takdir edildiğini ifade etti. Birçok bilim adamının Sempozyumda araştırma ve görüşlerini paylaşacağını belirten Prof. Dr. Nuri Yılmaz, katılım gösteren tüm bilim adamlarına teşekkür ederek Sempozyumun Üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Sempozyum açılış programı kapsamında Prof. Dr. İdris Bostan ve Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu’da birer konuşma yaparak Sempozyumun başarılı geçmesi dileklerinde bulundular. Açılış töreninin sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Yılmaz ve Fatsa Deniz Bilimleri fakültesi dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, sempozyuma sponsor olan Sanset Gıda Turizm San. Ve Tic. A.Ş. , Varan Hünkar Yemek Fabrikası, Jaywis Gıda ve Platin Reklam Ajansı firma yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundular.

3 gün sürecek olan Sempozyum,  katılımcılara Ordu’nun tarihi mekanlarını ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenecek gezi programı ile son bulacak.