Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Kuralay, Biyosensör Projesi İle UNESCO Destekli Burs Kazandı.

Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 13 yıldır başarıyla sürdürdüğü ve 2013 yılından itibaren UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından desteklenen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında genç bilim kadınlarına verilen destek bursları, anlamlı bir törenle 2015 yılında sahiplerini buldu. Malzeme Bilimi kategorisinde üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Kuralay’ın DNA hasarının tespitinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışması da desteklenen projeler arasında yer aldı.

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı. Koç, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nden 6 Genç Bilim Kadınının her biri, başarılı araştırmaları ile 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Doç. Dr. Filiz Kuralay, birçok hastalığın nedeni olan DNA hasarının ciddi boyutlara gelmeden ve ciddi hastalıklara yol açmadan önceden tayin edilmesi ve önlem alınmasına yönelik nanomalzeme (grafen) temelli biyosensörlerin geliştirilmesi hakkında proje hazırladığını kaydederek şunları söyledi, “Genetik bilginin kodlandığı ve nesilden nesile aktarılma işleminin gerçekleştiği, bilinen en önemli biyomoleküllerden biri olan DNA molekülünde doğal olarak ve çevresel faktörlerin etkisiyle meydana gelen hasarlar, mutasyona ve sonuç olarak genomik kararsızlığa, kanser gibi ölümcül ve Parkinson, Alzheimer gibi yaşam kalitesini etkileyen hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle DNA’da oluşan hasar ve değişimlerin tespiti oldukça önem arz etmektedir. Üzerinde çalıştığımız bu proje ile bu hasarları önceden tespit etmeye çalışıyoruz. Bu tür etkinliklerle bilimsel projelerin desteklenmesi hem motive edici oluyor, hem de çalışmaları hızlandırıyor. L’Oréal-UNESCO tarafından da desteklenen bu prestijli ödülü alırken üniversitemizin adının da geçmiş olması bizi ayrıca memnun etti.”

Doç. Dr. Filiz Kuralay kimdir?

Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan Doç. Dr. Filiz Kuralay,  doktora esnasında Çek Cumhuriyeti’nde bilimsel çalışmalarda bulundu. Doktora sonrası ABD ve İsveç’te çalışmalarda bulunan ve uzmanlık alanları nanoteknoloji, malzeme bilimi, elektrokimya, biyosensörler, biyoyakıt pilleri olan Doç. Dr. Kuralay 2013 yılından itibaren Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır.