Ordu Üniversitesi Bilimsel Projelerde Çıtayı Yükseltti.

08.04.2015

Öğrenci ve personel sayısındaki artış ile fiziki yapılanmadaki başarısıyla dikkat çeken Ordu Üniversitesi gerçekleştirdiği bilimsel projelerle de çıtayı yükseltti. Son dört yılda 10’u tamamlanmış toplam 22 projeyi hayata geçiren ODÜ, bu projeler için çeşitli kaynaklardan yaklaşık 9 milyon liralık destek sağladı.

Yükseköğretimin yanı sıra bilimsel araştırmaların da merkezi konumunda olan üniversiteler, gerçekleştirdikleri projelerle üniversiteler arasındaki başarı sırasını yükseltirken, üretime de önemli katkı sağlıyorlar. Geçtiğimiz günlerde 9. Kuruluş Yıldönümünü kutlayan ODÜ, ürettiği bilimsel projelerle yeni kurulan üniversiteler arasında üst sıralarda yer alarak dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz dört yıllık dönem içerisinde TÜBİTAK destekli, altısı başarıyla tamamlanmış 10’u devam eden toplam 16 proje üreten ODÜ, bu projeler için TÜBİTAK’tan toplam 2 milyon 67 bin 347 liralık destek aldı. Sanayicilerin ar-ge'ye dayalı ihtiyaçlarının, üniversite-sanayi işbirliği ile çözüme kavuşturulmasını sağlamak amacıyla uygulamaya koyulan Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projeleri kapsamında da bir proje üreten ODÜ, bu proje için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yaklaşık 90 bin liralık destek aldı.

Doğu Karadeniz Bölgesinin kalkınmasına yönelik ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara yönelik projelerin geliştirilmesi amacıyla Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) çerçevesinde devam eden 2 proje için de toplam 5,5 milyon liralık destek aldı.

Avrupa Birliği desteğiyle 430 bin Avroluk biri tamamlanmış iki projeyi hayata geçiren ODÜ, Çay-Kur ile özel anlaşmalarla gerçekleştirdiği iki proje için de toplam 62 bin liralık destek aldı. Böylece ODÜ, son dört yıl içinde gerçekleştirdiği 22 proje için toplamda 9 milyon liralık destek aldı.

BAP Projelerinin sayısı arttı.

Bilimsel araştırmaların niteliğini ve sayısını artırmak, akademisyenleri teşvik etmek amacıyla Ordu Üniversitesi Bilim Araştırma Projeleri (ODÜBAP) çerçevesinde verilen desteklerde de son yıllarda giderek artan bir ivme göze çarpıyor.

2012 yılında 68 araştırma, tez ve altyapı projesine destek verilirken bu sayı 2013 yılında 99’a, 2014 yılında da 83’e yükseldi. ODÜ'de 2013’te 16 yayın desteğine karşın 2014 yılında yaklaşık yüzde 300 artışla 46 yayın desteği verildi. Benzer şekilde 2013 yılında 50 kongreye katılım desteği verilirken bu sayı 2014 yılında yaklaşık yüzde 40 artarak 71’e yükseldi.

ODÜBAP çerçevesinde 2012 yılında toplam 329 bin lira destek verilirken destek miktarı 2013 yılında 1 milyon 110 bin lira, 2014 yılında da 880 bin lira olarak gerçekleşti. Yayın desteği olarak da 2013 yılında yaklaşık 10 bin liralık destek sağlanırken bu rakam 2014 yılında yaklaşık 20 bin liraya yükseldi. Aynı şekilde 2013 yılında 50 bin liralık kongre katılım desteği sağlanırken bu rakam 2014 yılında 62 bin liraya yükseldi.

Ordu Üniversitesi böylece ODÜBAP çerçevesinde son 3 yılda akademisyenlerinin 433 projesine 2,5 milyon liralık destek sağlamış oldu.

Rektör Prof. Dr. Yarılgaç: "Başarılar tesadüf değil"

Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, bilimsel araştırma ve projeler alanında yakalanan başarının tesadüf olmadığını, bu başarıda akademisyenleri özgür bir ortamda çalışmaya teşvik edici yönetim anlayışının yanında, bilim üretmeye hevesli akademisyenlerin ODÜ bünyesinde yer almasının da katkısı olduğunu kaydetti:

“Üniversiteler sadece öğrenci ve akademisyen sayısını artırarak ya da fiziki alanlarını genişleterek ‘büyük’ sayılmıyor. Üniversiteler bilgi birikimlerini teknoloji ve sanayi ile birleştirerek, ürettikleri projelerle ve topluma sağladıkları katkılarla farklılıklarını sergiliyorlar. Sadece öğrenci yetiştiren ancak bulunduğu şehre ve coğrafyaya, hepsinden önemlisi bilim dünyasına katkı sunmayan üniversiteler kendi kendini yok eden bir anlayışa sürüklenmiş olurlar. Biz Ordu Üniversitesi'ni bilim üreten, proje geliştiren bir üniversite haline getirmek için göreve geldiğimiz andan itibaren yoğun çaba sarf ettik ve şimdi bu çalışmalarımızın karşılığını alıyoruz. Şüphesiz bu sayılar ve destekler adeta kartopu gibi büyüyecek ve Ordu Üniversitesi örnek gösterilen, adından saygıyla bahsedilen bir üniversite olarak bilim dünyasındaki yerini koruyacaktır. Bunun için her geçen gün alt yapımızı, laboratuvarlarımızı, araştırma merkezlerimizi teknolojinin son imkânlarıyla donatarak Ordu Üniversitesi’ni adeta atılmaya hazır bir ok haline getirdik."