Üç Gün Süren "Mahremiyet Algıları Sempozyumu" Değerlendirme Toplantısıyla Sona Erdi.

29.03.2015

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin 27-29 Mart 2015 tarihleri arasında ODÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonunda düzenlediği “Din, Gelenek ve Ahlak Bağlamında Mahremiyet Algıları Sempozyumu”, yapılan değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu Belediyesi ve Türkiye Diyanet Vakfının destekleriyle gerçekleştirilen toplantının kapanış konuşmalarını Prof. Dr. Nihat Dalgın'ın Başkanlığında, Emekli Din Görevlisi Nuri Genç, Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir, Prof. Dr. Saffet Köse, Prof. Dr. Halit Çalış, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Prof. Dr. Rahmi Yaran, Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu ve organizasyonun ev sahipliğini üstlenen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal gerçekleştirdi.

Morfoloji Binasındaki üç salonda eş zamanlı gerçekleşen oturumlarda 30'u üniversite olmak üzere toplam 42 farklı kurumdan alanında uzman 79 bilim insanı ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

"Mahremiyet" konusunun farklı bakış açılarıyla ele alındığı sempozyumun organize edilmesini sağlayan ve sempozyuma ev sahipliği yapan Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal, gerçekleştirdiği kapanış konuşmasında Valiliğe, Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne ve İl Müftülüğüne, yeni kurulan bir fakültede böylesine büyük bir sempozyumun gerçekleştirmesinde kurumlar arası işbirliğinde mükemmel bir model oluşturdukları için teşekkürlerini iletti.

"Gerçekleşen sempozyumun her üç oturumuna da uzaktan yakından teşrif eden katılımcılarımızın gösterdiği ilgi ve onlardan alınan ilham yorgunluğumuzu unutturdu. Katılımcılarımıza bu konuda teşekkür etmek istiyorum. Bazen sempozyumlar gerçekleşir ama genelde boş bir salona konuşulur. Bu manada konu etrafında 3 gün boyunca bizimle zamanını geçiren katılımcılarımızla konunun önemi üzerinde durarak beslendik diyebiliriz. Ruhlarımız beslendi. Nerde durduğumuzu ve sorumluluklarımızı daha fazla hissettik.

Bilimsel olarak gerek müzakereleriyle, gerek değerlendirmeleriyle katkı sağlayan hocalarımıza özel olarak teşekkür ediyorum. Din, gelenek ve ahlak bağlamında mahremiyet algıları sempozyumu 30'u üniversite olmak üzere 42 farklı kurumdan gelen 21 farklı ana bilim dalından bilim insanlarının aynı konu etrafında er meydanına çıktığı nadir etkinliklerden biri oldu. Bu etkinlikle konunun idrakına daha iyi vardık. Toplumun beklentisinin ne olduğunun farkedilmesi açısından son derece anlamlı bir sempozyum gerçekleştirdik.

Sempozyumun sonunda, konu kapsamında farkındalık oluşturması açısından söylemek istediğim birkaç cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir milletin varoluş mücadelesi sadece mekanla sınırlı değildir. Burada mekan vatandır. Varoluş mücadelesinin asıl unsuru kültürel anlamdaki bir istiklal mücadelesidir. Yani kültürel anlamda bağımsız değilseniz, bir yıl sonra ne giyeceğinize bir başkası, başka bir yıl başkası karar veriyorsa ve benim çocuğum buna özeniyorsa kültürel anlamda ciddi sıkıntılarımız var demektir.

Kültür, hayatın kendisidir. Mekan işgal edilirse kovmak çok kolaydır. Kültür işgal edilirse belgesellerden örnek verecek olursak bufalonun kuyruğundaki sinir uçlarını yakalayan aslanı, aynı bufalonun seyretmesi gibidir. Yani katilini seyretmektir. Eğer katilimizi seyretmek istemiyorsak eşinize, çocuğunuza, nefsinize, ailenize, komşunuza sahip çıkmak zorundasınız. Bunun tek bir yolu da değerlerimizdir. Biz millet olarak değerlerimizle varız. Değerlerimiz diri olduğu sürece biz millet olarak varlığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Aksi takdirde istiklal mücadelesinde kabul edilmeyen Amerikan mandası çoktan kabul edilmiş demektir."