Prof. Dr. Güven Murat: “Zamanınızı İyi Yönetin, Stresten Uzak Kalın.”

23.03.2015

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Murat,  modern çağın en önemli sorunlarından biri olan “Zaman ve Stres Yönetimi” konusunda verdiği seminerde önemli bilgiler aktardı.

ODÜ Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen  ve Yrd. Doç. Dr. Şermin Tağ Kalafatoğlu'nun ev sahipliğinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin Kara, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adem Kulaç, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Seminerde “Zaman Yönetimi” kavramını kişilerin hedeflerine ulaşmasını sağlayan olaylar dizisini kontrol etme süreci olarak tanımlayan Prof. Dr. Murat, “Zamanın kontrolü aynı zamanda hayatın kontrolüdür” diyerek zaman yönetiminin insanların yaşantısına olan etkilerini detaylı bir şekilde katılımcılarla paylaştı. Zaman kavramının özellikleri ve zaman türleri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Murat, etkili bir zaman yönetimi için atılması gereken adımları belirleyerek hedef ve önceliklere göre günlük, haftalık ve aylık olarak belirli bir plan eşliğinde hayatı sürdürmenin zaman yönetiminde oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Murat, modern çağın getirdiği iş yoğunluğu ve stres ortamında günlük, haftalık ve aylık planlamaların yanı sıra yapılması gereken görevleri; mutlaka yapılması gerekenler, yapılması gereken görevler, yapılabilir nitelikteki görevler, bir başkasına devredilebilir nitelikteki görevler ve çöp sepetine atılabilir nitelikteki görevler şeklinde organize edilmesinin kişilerin hem zamandan tasarruf sağlayarak daha az stresli bir yaşam sürülmelerine hem de daha verimli ve etkin bir şekilde faaliyet göstermelerine yardımcı olacağını belirtti.

Prof. Dr. Murat, seminerin ikinci bölümünde ise stres ve stres yönetimine ilişkin görüşlerini paylaştı. Strese yol açan faktörleri; “Örgütsel stres faktörleri”, “Çevresel stres faktörleri” ve “Kişisel stres faktörleri” olmak üzere üç ana başlıkta toplayan Prof. Dr. Murat, stresin kişilerin yaşamlarına olan etkilerinin kişiliklerine bağlı olarak değiştiğini, kişilik türlerinin bu noktada oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Stresin fizyolojik, psikolojik ve çalışma hayatına ilişkin birçok olumsuz sonuç doğurabileceğini ifade den Prof. Dr. Murat, kurumsal ve bireysel bazda stresle mücadele etme yöntemlerini öğrenerek stresin kişilerin hayatına olan olumsuz etkilerinin azaltılabileceğini vurguladı.

Zamanı etkili ve verimli yöneterek stresten uzak kalınabileceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat, son olarak stresin her zaman kötü sonuçlar doğurmadığını aksine kimi zamanlarda olumlu etki yaparak aşırı olmayan optimum seviyede bir stresin çalışanı motive ederek kişilerin performansını arttırabildiğini ve iş görenin çalışma yaşamında tatmin sağlayabildiğini belirtti.

Katılımcıların ilgi ile dinlediği seminer,  Prof. Dr. Saim Zeki Bostan’ın Prof. Dr. Güven Murat’a teşekkür plaketi vermesi ile son buldu.