ODÜ'de Nevruz Kutlaması

23.03.2015

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı Türkeli Tarih Kulübü tarafından düzenlenen ve Öğrenci Konseyi'nin katkılarıyla gerçekleşen Nevruz Kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Cumhuriyet Yerleşkesi'nde organize edilen ve baharın müjdecisi olarak nitelendirilen "Nevruz Bayramı"na, Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin Kara, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türkeli Tarih Kulübü Başkanı Oğuzhan Günel, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz gün kalp krizi sonucu vefat eden Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Samet Özcanlı'nın ailesine başsağlığı dileyerek buruk bir Nevruz kutlaması yaşadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Karşılıklı hoşgörü, sevgi, saygı ve barış içerisinde bir arada yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının zirveye çıktığı gün olan Nevruz, bütün bu güzel duyguların yanında, umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdelemektedir.

Bahar Bayramı olarak adlandırılan ve yeni yılın başlangıcı olarak kültürümüzde yer eden Nevruz, aslında çok anlamlı bir olaya da vurgu yapmaktadır. İnsanlar hayatları boyunca birçok kez baharı yaşamakta, tabiatın yeniden canlanmasına şahit olmaktadır. Elbette bu canlanmadan alınacak ibretler ve dersler vardır. İşte Nevruz bu yeniden dirilişin, tabiatın münavebeli bir şekilde sürmesinin insanlara defalarca anlatılmasının, hissettirilmesinin başlangıç günüdür. Şüphesiz tabiatın bu düzeni, bizim için de hayatımız boyunca unutmamamız gereken dersler içermektedir.

Nevruz, binlerce yıldır insanların aynı hisler temelinde sergileyebilecekleri güçlü bir dayanışma ruhuna işaret etmektedir. Bu dayanışma ruhu hepimize ilham kaynağı olmalıdır. Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada insanlarımızı birbirine kenetleyen, dayanışma ve kaynaşma fırsatı sağlayan bu coşkulu günün milli birlik ve beraberliğimiz için de kuvvetli bir bağ olmasını temenni ediyor, baharın müjdecisi Nevruz’unuzu tüm içtenliğimle kutluyorum."

Nevruz ateşini yakan Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, ardından akademisyen ve öğrenciler eşliğinde ateşin üzerinden atladılar. Demir dövme töreni, yumurta yarışı, çuval yarışı, yoğurtta para arama, balon patlatma oyunlarıyla devam eden etkinlik sonrasında ise katılımcılara Özbek pilavı ve ayran ikram edildi.