ODÜ, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümünde “Asker ve Kahramanlık Türküleri” Konseri ile Coştu.

17.03.2015

Türk Ulusunun 1. Dünya Savaşı sonrası kurtuluş mücadelesindeki kahramanlık destanını yazdığı Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü ODÜ de muhteşem bir konserle kutlandı. Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Çanakkale Zaferi Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Türk Halkı’nın yiğitlik ve kahramanlık destanları anlatan türkülerden oluşan “Asker ve Kahramanlık Türküleri” konseri verdi.

ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener’in ev sahipliğinde ODÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen konsere; Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Valiliği İl Hukuk İşleri Müdürü Mehmet Erhan Türker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Varol Çanakçı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin Kara, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Garip Gümüş, ODÜ Genel Sekreteri Metin Karakuş, dekan yardımcıları,  akademisyenler, öğrenciler ve misafirler katıldılar.

Çanakkale Şehitlerimizin türkülerle yad edildiği ve toplumun ortak duygu ve düşüncelerini tarihimizin izleriyle buluşturan konserde Anadolu'nun her bir karış toprağına ait eserlerin duygu yüklü öyküleri de izleyenlerle paylaşılarak tarihe yolculuk yapıldı.

Arş. Gör. Ahmet Serdar Yener’in hazırladığı konserde Türk Halk Müziği Topluluğu programına Muş Yöresi'ne ait "Havada Bulut Yok" eseri ile başladı.  Türk Halk Müziği Topluluğu daha sonra sırasıyla seslendirdiği Rumeli Yöresi'nden "Sarı Zeybek", Çankırı Yöresi'nden "Cezayir", Kastamonu Yöresi'nden "Benden Selam Olsun Bolu Beyi'ne" ve Kars Yöresi'nden "Mert Dayanır Namert Kaçar" türküleri dinleyenlere duygu yüklü anlar yaşattı.

Arş. Gör. Ahmet Serdar Yener (ses ve bağlama), Öğr. Gör. Ercan Durmaz (ses ve kemane) ve Öğr. Gör. Emre Şimşek (bağlama)'in hazırladığı konserde Tolga Dedeoğlu (bağlama), Gökhan Aydın (divan bağlama), Arş. Gör. Barış Yaşayancan (kaval), Berat Talat Karakoç (kaval), Sezer Köçer (Mey), Efkan Mandev (kemençe), Ercan Durmuş (bendir), Ufuk Solmaz (bendir), Alper Yavuz (asma davul) ve İbrahim Akgül (bas gitar) ile Melike Yılmaz, Fatime Berrin Başaran, Nihan Ciger, Murat Bergal, Ünal Sofuoğlu ve Mücahit Ömer Demir’den oluşan Türk Halk Müziği Topluluğu mükemmel performansıyla dinleyenlerden büyük alkış aldı.

Müzik ve Sahne Sahne Sanatları Fakültesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun seslendirdiği Tokat Yöresi'ne ait "Hey Onbeşli", Kastamonu Yöresi'ne Ait "Çanakkale İçinde Vurdular Beni", Erzurum Yöresi'ne ait "Eledim Eledim Höllük Eledim", Ankara Yöresi'ne ait "Karaşar Zeybeği" ve Karadeniz Yöresi'ne ait "Dursun Kaptan" türküleri ile de Türk Halkının savaş yıllarında Anadolu’da bin bir zorluklarla mücadele ederek vatan topraklarımızı düşmana karşı savunurken yaşanan acı öyküler anlatıldı.

Hüzün ve coşkunun bir arada yaşandığı konser programı Büyük Önder Atatürk'e ithaf edilen ve Atatürk'ün 6 Ekim 1924 yılında Kars'a geldiğinde tren garında karşılama töreni esnasında seslendirilen Kars yöresine ait "Hoş Gelişler Ola" adlı eser ile son buldu.