Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Rektörlerle Buluşma” Toplantısına Katıldı.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ankara’da Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onurlandırdığı “Rektörler Buluşuyor” adlı toplantıya katıldı.

Türkiye’deki üniversitelerin mevcut durumları ile 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki süreçteki vizyonlarının değerlendirildiği toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri ve üniversite rektörleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptı. Konuşmasında, Yükseköğretimde son yıllarda yaşanan gelişmelere değinen Prof. Dr. Yekta Saraç, 1933 yılından 2003 yılına kadar ülkemizde 77 üniversitenin olduğunu, 2003 yılında alınan her ile bir üniversite kararıyla bu sayının bugün 176’ya ulaştığını ifade ederek Üniversite sayısındaki artışa paralel olarak hem öğrenci sayısında hem de akademisyen sayısında önemli ölçüde artış yaşandığını vurguladı. 2023 hedefleri doğrultusunda çok daha kaliteli ve verimli bir sistem üzerinde yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizen YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası ölçekte bilim ve teknoloji üretebilen, teknolojiyi toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilen, ülkenin ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli insan gücünü yetiştirebilen, yenilikçilik ve girişimcilik kabiliyeti kazandırabilen, küresel ölçekte cazibe merkezi haline gelmiş, faaliyetlerinin her aşamasında toplumun değerlerini ve ülkesinin yararını gözeten, erdem ve refah toplumu kurmayı amaçlayan, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi oluşturmayı hedefliyoruz.”

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın Ardından söz alan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise mevcut Yükseköğretim Kurulu yasasının beklentileri artık karşılamadığını,  bugün 200’e yaklaşan üniversiteye göre tasarlanmış olan ve her üniversitenin kendi özelliklerine göre, içinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği esnek, minimalist bir çerçeve yasaya ihtiyaç duyulduğunu, yeni bir yasa ile mevcut sorunların çok daha kolay aşıbilabileceğini ümit ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında rektörlere hitap ederek, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda diğer tüm kurumlar gibi üniversitelerimize de çok önemli görevler düştüğünü ifade etti. Üniversiteyi talep eden öğrencilerle, üniversiteye yerleştirilen öğrenciler oranına bakıldığında yüzde 9'dan yüzde 46 seviyelerine ulaştıklarını belirten Erdoğan, üniversitelerimizin en azından bir alanda sadece ülkemizin değil tüm bölgenin, hatta dünyanın en iyilerinden biri haline gelmesi gerektiğini, sosyal bilimlerde, fen bilimlerinde, mühendislik bilimlerinde, her alanda üniversitelerimizin marka haline dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

“Bu konuda Yükseköğretim Kurumumuz, burada Üniversitelerarası Kurulla beraber, rektörlerimizle beraber, hangi üniversitemiz acaba hangi alanda uluslararası platformda bir temsil noktasına ulaşabilir. Mesela, tarım denildiğinde, dünyada tarımın ilk kez yapıldığı, ilk üniversitenin kurulduğu Şanlıurfa akla gelmeli, Harran Üniversitesi akla gelmeli, örnek olmalı. Petrolde Batman’daki, denizcilikte Trabzon’daki, demir-çelik denildiğinde Karabük’teki, savunma sanayinde Kırıkkale’deki, gıda deyince Kırklareli’ndeki, tekstilde Denizli’deki üniversitelerimiz ilk adres olmalı. Bunlar birer örnek, illa buralar olacak diye bir şey yok. Farklı üniversitelerimiz de bu konuda değerlendirilebilir. Biz Ortadoğu’yu, Batı’daki oryantalistlerden değil, mesela Diyarbakır’daki, Gaziantep’teki, Hatay’daki üniversitelerimizin çalışmalarından takip etmeliyiz. Kafkasya denilince Kars’taki, Erzurum’daki üniversitelerimizin uzmanlıkları ön plana çıkmalı. Akdeniz uygarlıkları, turizm Antalya’dan, kadim Anadolu uygarlıkları Çorum’dan, Eskişehir’den, Osmanlı tarihi Bursa’dan, Selçuklu tarihi Konya’dan sorulmalı. Kürdolojiyle ilgili araştırmaların adresi Paris değil, Mardin olmalı. Sosyal bilimlerde, fen bilimlerinde, mühendislik bilimlerinde, her alanda bu şekilde üniversitelerimizi marka haline dönüştürmeliyiz. Bunun için yapmamız gereken de, biraz önce YÖK Başkanımızın ifade ettiği gibi, artık kalite konusunda, nitelik konusunda yoğunlaşmaktır.”

Üniversite eğitiminde nicelik ve kapasite sorununu tamamıyla geride bıraktıklarına inandıklarını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerimizi kavganın kargaşanın hakim olduğu yerler olarak değil bilginin üretildiği, araştırma ve geliştirmenin önemini kavramış öğrenci ve öğretim üyelerinin bulunduğu bilim yuvaları olarak görmek istediklerini vurguladı.

“Biz, kendi yanımızda olacak değil, hakkın, hakikatin, ilmin safında yer alacak profesörler, doçentler, araştırma görevlileri istiyoruz; bunun için çalışıyoruz. Türkiye’nin, kargaşanın, kavganın, terörün hâkim olduğu üniversite kampüslerine değil, araştırmanın, öğrenmenin, hikmetin hâkim olduğu eğitim ocaklarına ihtiyacı var. Üniversitelerde, elinde taş olan, molotof olan, sopa olan değil, kitap olan, bilgisayar olan, ‘T’ cetveli olan öğrenciler görmek istiyoruz. Yol yaptırmamak, baraj yaptırmamak, tünel yaptırmamak için değil, bunları kendisi tasarlamak, inşasına katkıda bulunmak için yöneticilerin karşısına dikilen öğrenciler görmek istiyoruz.”