Rektör Prof. Dr. Yarılgaç; "İstiklal Marşı, Milletimizin Var Olma Mücadelesinin En Güzel Simgesidir."

12.03.2015

94 yıl önce bugün, devletimizin ve milletimizin bağımsızlığını, Türk Milleti’nin onurlu mücadelesini, en güzel şekli ile Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden anlatan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir.

Milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY, İstiklal Marşı'nı yazarken, milli mücadele ruhunu, tarihimizin yeniden şahlanışını, bağımsızlık aşkını ve vatan sevgisini, İstiklal Savaşımızın niçin, nasıl ve hangi şartlarda yapıldığını, bizzat bu sürecin içinde yaşayarak dizelere neşr etmiştir. Vatan şairimiz, "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın" sözleriyle de bu mücadelenin büyüklüğünü ve zorluğunu ortaya koymuştur. Bundan dolayıdır ki Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milleti'ni ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan İstiklal Marşı, eşsiz bir eser olarak usumuzda parlamaktadır.

Türk milletinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’ndan saçılan bağımsızlık tutkusu yolumuzu aydınlatmaya devam ederken; maneviyatı ve edebiyatı bu denli bütünleştirebilen ve bu kadar güzel ifade edebilen bir şaire sahip olmanın gururunu yaşamaktayız.

Bugün bizlere düşen en büyük görev, İstiklal Marşımızda anlatıldığı gibi, geçmişteki muhteşem mücadelenin önem ve değerlerini özümseyerek, atalarımızın emaneti olan vatanımıza sahip çıkmak ve Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmak olmalıdır. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet minnet ve saygıyla anıyoruz.

Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ