Zati Ürer, Üniversitemizde "İş içinde Türkçe - Edebiyat Eğitimi" Adlı Konferans Verdi.

03.03.2015

Ordu Üniversitesi Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü'nün organize ettiği ve Araştırmacı, Eğitimci Yazar Zati Ürer'in konuşmacı olarak katıldığı "İş İçinde Türkçe-Edebiyat Eğitimi" adlı konferans öğrenciler tarafından ilgi gördü.

Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen konferansa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Kurumsal Gelişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şermin Tağ Kalafatoğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta, Türkçeyi kullanma gücü, yazım, noktalama ve anlam ilişkisi, eğitimin hangi ortamda öğrenciye sunulması gerektiği, öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için öğrencilerin yaşamına girebilmenin yolları hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Kullanılmayan bilginin unutulacağına dikkat çeken Zati Ürer, bilgiye iş denmesinin doğru olacağını ve bilginin öğrencilerin yaşantılarına girebilecek özel konuşma ve yazma uygulamalarının yapılabileceği iş ortamlarında kullandırılması gerektiğini belirtti.

Ders sunumlarının müzik, görüntü zenginliği ve dans destekli olması halinde duyguların harekete geçerek düşünme ve yorumlama gücünü tetikleyeceğini belirten Ürer, "cümle"nin bilgi, duygu, düşünce, dilek, tasarı, hayal aktarımı gibi toplamda 6 işlevi olduğunu dile getirdi.

Her Türkçe - Edebiyat öğretmeninin öğrencisine söyleyeceği sloganın "Kullanmayacağın bilgiyi öğrenme" olduğunu belirten Zati Ürer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Öğrencilere, yaşantılarına uygun olmayan metinler asla araç olarak sunulmamalıdır. Belli bir ders kitabına bağlanmak, Türkçe öğretimini kalıplamak ve sevimsizleştirmek demektir. Aynı ilçenin farklı okullarındaki öğrencilerin bile dünyaları birbirine uymaz. Öğretmenin dili ustaca kullanabilecek gücü olmalı ve öğrencisine sürekli onun kişiliğine uygun okuma, yazma ve konuşma uygulamaları yaptırabilmelidir. Bu gücün kaynağı sürekli yazmadır. Öğretmen yetiştirmede yazma gücü büyük bir değer kabul edilmelidir."

"İş İçinde Türkçe - Edebiyat Eğitimi" adlı konferans, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ın Zati Ürer'e teşekkür belgesi vermesinin ardından sona erdi.