ODÜ Kütüphanelerinde Kataloglama İşlemi, Akkuş MYO Öğrencileriyle Hız Kazandı.

29.01.2015

Üniversitemiz Cumhuriyet Yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ve Ordu merkezde bulunan Üniversitemize ait İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'nde aralarında birçok bağış kitabın da bulunduğu basılı yayınların kataloglama işlemleri öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

Akkuş Meslek Yüksekokulu Bilgi Yönetimi Programından toplamda 30 öğrencinin, Öğretim Görevlisi Yazbahar ÇETİN danışmanlığında yürüttüğü çalışmada öğrenciler, kütüphanelerde var olan ama sisteme girilmemiş tüm kitapların sisteme kayıtlanmasını ve sistemde kayıtlı olan hatalı verilerin düzenlenmesini sağlayarak ardından basılı yayınları raflara yerleştiriyorlar.

Akkuş MYO Bilgi Yönetimi öğrencileri için staj yerine geçecek olan bu uygulama ile teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı bulan öğrenciler; danışman hocaların yardımlarıyla hızlı ve güvenilir sistem kayıtları oluşturarak kullanıcıların daha rahat ulaşabilecekleri bir veri tabanı oluşturuyorlar. Eser adı, yazar adı, sayfa sayısı, yayın bilgileri, baskı sayısı gibi birçok fiziksel niteliklerin girildiği kataloglama işleminde öğrenciler; etiketleme, barkodlama, alan dışı eserlerin ilgili alanlara gönderilmesi, çok sayıda bulunan aynı eserlerin kullanım istatistiğine göre sistemden düşülmesi, eski kayıtların olması gereken şekle dönüştürülerek uluslararası orijinal formata çevrilmesi ve özel koleksiyonun kayıtlanması gibi işlemleri  hızlı bir şekilde gerçekleştiriyorlar.

Kitaplara ait bilgilerin uluslararası formatlarda sisteme girildiği kataloglama sisteminde, kullanıcılara kütüphanelerin sahip oldukları kaynakları göstermek ve bu kaynakların raftaki yerlerini belirtmek amacıyla iki haftada 20 bin kitabın kataloglamasını yapan öğrenciler, yaklaşık 2 hafta daha çalışarak tüm kitapların kataloglamasını gerçekleştirecekler.

Kataloglama Yapılan Kitaplar Arasında Çok Sayıda Bağış Kitapları da Bulunuyor.

Okuyucunun daha kolay araştırma yapabilmelerine ve aradığını rahatça bulabilmesine imkan sağlayan sistem üzerinde yapılan kataloglamada birçok kişi ve kurumun yapmış olduğu bağış kitaplar da yer alıyor.

Prof. Dr. Bahaettin Yediyıldız (8731), Merhum Mehmet Kemal Kurşunlu (4290), Merhum Yrd. Doç. Dr. Ahmet Çoban (1792), Merhum Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu (1272),  Merhum Rüştü Demirel (1105) başta olmak üzere 173 kişi ve kurumdan ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi'ne bugüne kadar toplamda 40.500 kitap bağışı gerçekleşti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ın kitaplarının da bulunduğu kütüphanede tarih, coğrafya, sosyoloji, matematik, kimya, fizik, biyoloji, edebiyat, felsefe, ilahiyat ve daha birçok disiplinden kitaplar okuyucuyla buluştu.

Modern kampüs alanımızda zengin bir kütüphane altyapısı oluşturmak istediklerini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, kütüphanelerimize bu konuda desteklerini esirgemeyen kitap bağışçılarına teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, yapılan kitap bağışlarının yarınlarımız olan öğrencilerimize ve araştırma ruhlu akademisyenlerimize büyük katkı sağlayacağını belirterek kütüphanelerin üniversitelerin kalbi olduğunu ifade etti:

"Evdeki kütüphanelerimizde bulunan kitaplardan sadece birkaç kişi istifade ederken üniversite kütüphanelerindeki kitaplardan şehir içinden ve şehir dışından binlerce kişi faydalanabilmektedir. Dolayısıyla bilginin paylaşıldıkça güzel ve değerli olduğu inancıyla, kitapların raflarda tozlu kalmasındansa öğrencilerimizin hafızalarında hayat bulması temennisindeyiz. Bu bakımdan piyasada bulunması oldukça zor kitapların da aralarında yer aldığı değerli birçok kitabı Üniversitemize bağışlayarak çok sayıda kişinin erişimine açan tüm bağışçılarımıza teşekkür ederim."

Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Öğrencileri Ziyaret Etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi'nde kataloglama çalışmaları yapan Akkuş Meslek Yüksekokulu Bilgi Yönetimi Programındaki öğrencileri ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Akkuş MYO'da uygulama sahasının darlığı sebebiyle merkez kampüsümüzde stajlarını yapan öğrencilerimizin hem teoride öğrendiklerini pratiğe dökmelerini sağlamak hem de üniversitemiz bilgi kaynaklarının sistemdeki erişimini kolaylaştırmak adına faydalı bir iş yaptıklarını belirtti:

"Kütüphanelerin bilgi kaynaklarının sistemdeki yerini alması, düzenlenmesi ve kullanıcılara daha rahat erişim hizmetinin sunulmasında kataloglama işlemleri büyük bir öneme sahiptir. Kataloglama işlemi; çok sayıda kitabın bulunduğu, bağışlarla ya da yeni alımlarla bu sayının sürekli artış gösterdiği ve her basılı eser için ayrı ayrı sistem kaydının yapıldığı düşünülürse uzun bir zaman ve uğraş gerektirmektedir. Bu kapsamda kişinin bilgi kaynağına daha hızlı erişiminin sağlanmasında ve kütüphanelerimizdeki bilgi kaynaklarının sistemli ve düzenli hale getirilmesinde emeği geçen Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız ile Akkuş MYO danışman hocaları ve öğrencilerine gerçekleştirdikleri yoğun çalışmalardan dolayı teşekkürlerimi sunarım."