Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, ODÜ'deki Konferansında Mevlana'nın Ölümsüz Eseri Mesnevi'ye Farklı Bir Bakış Açısı Getirdi.

25.12.2014

Hz. Mevlana’nın 741. ölüm yıldönümü nedeniyle kutlanan ve “Sevgiliye kavuşma anı-Düğün Gecesi” olarak nitelenen “Şeb-i Arus” etkinlikleri çerçevesinde Üniversitemizde düzenlenen “Mevlana’dan Pedagojik Telkinler” adlı konferans ile Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, Mesnevi’ye farklı bir bakış açısı getirdi.

ODÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman DOĞAN’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, akademisyenler, idari personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hz. Mevlana’nın eserleri üzerine bilimsel araştırmalarıyla tanınan Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, konferansta öğretileri ve ilkeleri 741 yıl öncesinin Anadolu topraklarından günümüze kadar ulaşan ve gönüllere işleyen ve ”Ne olursan ol yine de gel“ diyen Mevlana Celalettin Rumi’nin anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla katılımcılara bilgiler aktardı. "Mesnevi’nin çağrısını günlük hayatın diliyle anlamak, Mesnevi’nin ruhuna uygun düşmez." diyen Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, Mesnevi’yi anlamak için öncelikle Hz. Mevlana’nın yaşadığı devirdeki toplumsal yapının incelenmesi gerektiğinin altını çizerek Hz. Mevlana’yı anlamanın derin bilgi gerektirdiğini, Mevlana’yı ve Mesnevi’yi anlamanın öncelikle Mevlana’nın eserlerinde kullanılan terimlerin ruhunun anlaşılması ile mümkün olabileceğini ifade etti: “Mesnevi terminolojisi sembol içinde sembol barındıran bir yapıya sahiptir. Mevlana sembollerle düşünür. Hz. Mevlana’nın çağrısı insanı yine insan olarak sembolleştirme, başka bir kılıkta hikayesini anlatmadır. Mevlana Celalettin Rumi’nin çağrısı tüm sembolleri araç olarak kullanmak suretiyle insana varmaktır. İnsan hikayelerinden insanlık için dersler çıkar.”

Konferansta Hz. Mevlana’yı anlamanın yöntemlerini irdeleyerek katılımcılara farklı bir pencereden bakmalarını sağlayan Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, 13. Yüzyılın İslam bilgesi olan Hz. Mevlana’nın ölümsüz eseri olan Mesnevi ile asırlardan beri insanlığın aklını ve kalbini aydınlattığını ifade ederek günümüze kadar birçok dile çevirisi yapılan Mesnevi’nin evrensel değerler hazinesi olduğunu, tasavvufi değerinin yanı sıra aynı zamanda bir ahlak ve pedagoji kitabı olarak günümüz eğitim bilimlerine yön verdiğini belirterek Mevlana Celalettin Rumi’nin de insanlığa ışık tutan öğretileriyle  pedagog olduğunu ifade etti.

Hz. Mevlana’yı Allah’ı ve alemi iyi tanıyan, vizyonel kişiliğe sahip, farkındalık yaratan büyük bir Türk düşünürü olarak tanımlayan Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, Mevlana’nın günümüze ışık tutan tüm düşünce yapısının ilahi kaynaktan beslendiğini ifade etti. Uluslararası kültüre mal olmuş ilkeleri ile anılan Mevlana Celalettin Rumi’nin gerek eserleri gerekse sema gösterileri ile dünya üzerinde birçok insan tarafından tanınmakta olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Süleyman DOĞAN Mevlana’ya göre, insana en çok zevk veren metodun gözlem olduğunu belirtti. “Görmek özü değiştirir.” diyen Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, Mevlana’ya göre kâinatın sahip olduğu estetik değeri ancak gözlemlerle görebileceğimizi ifade ederek Mevlana’nın öğrencisine verdiği “Güzelim sanatına bak, gönüllere gelen vahyini seyret. Tümden görüş ışığı kesil; ne gelirse bakış-görüş zevkinden gelir.” tavsiyelerini izleyenlerle paylaştı.

Katılımcıların ilgi ile dinlediği konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ’ın Doç. Dr. Süleyman DOĞAN’a teşekkür belgesi vermesi ile sona erdi. Doç. Dr. Süleyman DOĞAN, konferans sonunda “Mevlana’dan Pedagojik Telkinler” adlı kitabını da akademisyen ve öğrenciler için imzaladı.