Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN, Üniversitemizde "Gençlik ve Geleceğimiz" Adlı Konferans Verdi.

25.12.2014

Üniversitemizde, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN'in konuşmacı olarak katıldığı "Gençlik ve Geleceğimiz" adlı konferans düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Çotanak Seminer Salonunda gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Fakülte Dekanları, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, ODÜ Genel Sekreteri, Dekan ve Müdür Yardımcıları, akademisyenler, idari personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı.

1988-1992 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Dekanlık, 1992-1995 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Rektörlük görevlerini yürüten, 1973 yıllarından itibaren Atatürk Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, California ve Georgia Üniversitelerinde akademisyenlik yapan ve Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Hocası olan Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN; "Gençlik ve Geleceğimiz" adlı konferansta genç insanın özelliklerinden ve geleceğimize ne gibi katkılar sağlayacaklarından bahsetti, ardından hayattan örneklerle gençliğe tavsiyeler verdi.

Gençliğin sadece yaş ile ifade edilmesinin yanlış olduğunu ve genç insanın yaşın dışında bazı özelliklere sahip olması gerektiğini belirten Prof. Dr. ŞEN, "Nice genç grubunda yaşlı; nice yaşlı grubunda ise birçok genç vardır." diyerek yaşları ne olursa olsun gençlerin özelliklerini taşıyan herkesin genç olduğunu, bu özellikleri taşımayanların ise yaşları ne olursa olsun ihtiyar olduğunu dile getirdi.

Genç insanın düşü, hayali, heyecanı, aşkı ve tasası olan insan olduğunu; gençliği bir ülkenin geleceğe uzanan eli olduğunu dile getiren Prof. Dr. ŞEN, gençliğin iyi yetişmesini doğru bir eğitim sistemine bağlayarak bu eğitimi alan kişilerin her bakımdan (bedenen, zihnen, ruhen vb.) güçlü bir gençlik olacağını ifade etti.

Bu kapsamda eğitim sisteminin çağın içine girebilen, çağdaki yarışın içinde olabilen ve bu yarışa ayak uydurabilen bir yapıda olmasının doğru olacağını belirten Prof. Dr. ŞEN, eğitim konusunda yapılacak ilk şeyin ise çocuğun aidiyetini belirlemek olduğunu dile getirerek katılımcılara çocuğun aidiyetinin anne babaya mı yoksa devlete mi ait olduğu sorusunu yöneltti.

Prof. Dr. ŞEN, "Eğitimde mesafe almak ve çağı yakalamak istiyorsak eğitimi asıl sahibi olan millete teslim etmemiz ve yeniden kurgulamamız gerekiyor. Bu kurgulama sırasında ise hayatın gerçekleri, piyasanın istekleri, çağın gerekleri doğrultusunda yeni bir eğitim sistemi bulmak zorundayız. Yeni bir eğitim sisteminin gerekliliği ise millet olarak evrensel üretimden payımıza düşecek olanın ancak çalıştığımız ve ürettiğimiz kadar olmasıdır. Bu aşamada gençliğin alacağı ders ise 'Herkese ancak kendi çalıştığının karşılığı var' gerçeğidir." dedi.

Hiçbir yarışın başkasının öğrettiği hünerle ya da başkasının hünerini aynen taklit ederek kazanılamayacağını belirten Prof. Dr. ŞEN, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Hüner sahibi, bir hünerini başkasına verirken daha ileri hünerini mutlaka kendisine saklamıştır. Şunu hep aklımızda tutalım: Bilgi piyasa değeri en yüksek olan meta ve en önemli güç unsurudur. Bilgi olmadan eşyaya hakim olamayız. Eşyaya hakim olmadan güçlü olamayız, güçlü olmadan ise birinci sınıf bir ülke olamayız. Öyleyse bizi güçlü kılacak piyasa değeri yüksek bilgiyi üretmek zorundayız."

"Gençlik ve Geleceğimiz" adlı konferans, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN'e teşekkür belgesi vermesinin ardından sona erdi.