ODÜ'de "Türk Heykel Sanatı ve Ulusal Heykel Sempozyumları" Söyleşisi Düzenlendi.

24.12.2014

Üniversitemiz Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ve ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT'in konuşmacı olarak katıldığı "Türk Heykel Sanatı ve Ulusal Heykel Sempozyumları" adlı söyleşide öğrenciler, Türk Heykel Sanatının tarihsel gelişimi ve düzenlenen ulusal heykel sempozyumları hakkında bilgi sahibi oldu.

Kurumsal Gelişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şermin TAĞ KALAFATOĞLU’nun ev sahipliğinde ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT'in heykel sanatına yönelik yaptığı çalışmaları ve deneyimleri hakkında katılımcılara bilgiler aktardığı söyleşiye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Serhat YENER, Dekan Yardımcıları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Söyleşiye heykel sanatının tarihsel gelişimini anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT, Türk Heykel Sanatı’nın ilk örneklerinin Göktürkler’de görüldüğünü belirterek Türk Tarihi’nin ilk yazılı eserleri olan Orhun Yazılı Anıtları’nın aynı zamanda ilk Türk heykel örneklerini de oluşturduğunu ifade etti.  Heykel sanatını, bir milletin kendini ifade etme şekillerinden birisi olarak niteleyen Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT, üzerinde yaşadığımız ve tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının bu konuda oldukça zengin örnekler verdiğini belirterek özellikle Hititlerin antik dünyada son derece önemli eserler verdiğini ve Anadolu topraklarında faaliyet gösteren değişik heykel okul ve atölyelerinin günümüze kadar etkilerinin sürdüğüne dikkat çekti.

Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkmen toplulukları ile Selçuklu Devleti’nin heykel sanatında yaptıkları eserlerden örnekler sunan Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT, daha sonra Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki heykel çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 1970 sonrası Türkiye’de Heykel Sanatı’nın ilerlemeye başlamasıyla birlikte ulusal heykel sempozyumlarının da önünün açıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT, bir heykel sanatçısı olarak katıldığı sempozyumları, yaptığı heykel çalışmaları ve bu çalışmalar esnasında edindiği tecrübeleri de izleyenlerle paylaştı.

Katılımcıların ilgiyle dinlediği söyleşi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN’ın Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer SABAHAT’a teşekkür plaketi vermesiyle sona erdi.