ODÜ'de "Sosyal Farkındalık" Etkinliğinde Dört Temaya Dikkat Çekildi.

19.12.2014

ODÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Farkındalık Kulübü tarafından toplumumuzun kanayan sorunlarından olan kadına şiddet, çocuk istismarı, çevre bilinci ve hayvan hakları konularında "Sosyal Farkındalık" Etkinliği düzenlendi.

Toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda düzenlenen ve akademik danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Filiz ZAYİMOĞLU ÖZTÜRK'ün yapmış olduğu etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin KARA'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Farkındalık standlarında “Siz Büyük Olun ki Biz Çocuk Olalım” sloganı ile çocuk istismarına, “İki Topraktan Beden, Biri Yeren oldu Biri Yerilen” sloganı ile kadınlara uygulanan şiddete, “Yaşamak İçin Sizin Gibi mi Görünmeliyim” sloganı ile hayvan haklarına, “Durup Dikilmekle Gelip Dikmek Arasında Ormanlar Kadar Fark Var” sloganı ile de çevre bilincine dikkat çekildi.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, farkındalık standlarını Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN ve Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN'ın eşliğinde gezerek "4 temanın" ayrı ayrı dikkat çekildiği farklı renklerdeki kokartları taktılar. Standları gezen diğer ziyaretçiler, sosyal farkındalık hakkında kulüp üyelerinden bilgi alırken ziyaretçilere farklı temaların kokartları takıldı.

Yrd. Doç. Dr. Filiz ZAYİMOĞLU ÖZTÜRK'ün açılış konuşmasında etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Sosyal Farkındalık Kulübü öğrencilerine teşekkür etti. Etkinlikte kulüp üyeleri “Siz Büyük Olun ki Biz Çocuk Olalım” sloganı ile bireyin doğum öncesinden başlayarak tüm gelişim evrelerinde sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak, fiziksel, duygusal ve cinsel istismarını önlemek amacıyla çocuk istismarı ve ihmaline yönelik hem bireysel hem de toplum olarak neler yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı. “Yaşamak İçin Sizin Gibi mi Görünmeliyim” adı altında ise hayvanların yaşam haklarına dikkat çekildi. Doğanın ve tüm hayvanların korunarak çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması üzerinde durulan etkinlikte insani olmayan yöntemlerle hayvanların ortadan kaldırılmasına tepki gösterilerek hayvanların yaşamlarının modern barınaklarda sürdürülmesi, nesli tükenen hayvanların koruma altına alınması ve avlarının yasaklanması ile çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması konularında katılımcılar bilgilendirildi. “İki Topraktan Beden, Biri Yeren oldu Biri Yerilen” sloganıyla kadınların bireysel ve toplumsal yaşamlarını iyileştirme çabalarını desteklemek, temel ihtiyaçları etrafında organize olarak kapasitelerini geliştirebilecekleri platformlar oluşturmak, kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak, işbirliği ve dayanışma sağlamak adına farkındalık sağlandı. “Durup Dikilmekle Gelip Dikmek Arasında Ormanlar Kadar Fark Var” sloganıyla da topluma ağaç sevgisini kazandırmak, günümüzden geleceğe uzanan değerlerimize sahip çıkmak, doğayı seven ve onu kültürel bir miras olarak görüp koruyan bir toplumun temellerinin atılması adına farkındalık oluşturulmak istendi.

Etkinlikte konularla ilgili olarak kısa filmler gösterilip ve her kısa filmin ardından kulüp üyeleri ekip ruhu içerisinde, salondaki katılımcıların farkındalık kazanmalarını sağlamak için konuşmalar yaptı.

Sosyal farkındalık etkinliğinde seyirciler de programa dahil olarak ve farkındalıklarını göstermeleri için kokartların arkasındaki numaralara denk gelen sözleri sahnede söylemeleri istendi. Etkinliğin ardından gerçekleşen Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencileri sergilediği konserle "Sosyal Farkındalık" etkinliği son buldu.