ODÜ Enstitülerde Yüksek Lisans ve Doktorada Nitelikli Büyüme Devam Ediyor.

17.12.2014

Dünya standartlarında nitelikli eğitim öğrenim verme yolunda akademik başarı grafiğini her geçen yıl yükselten Üniversitemiz, bir yandan yeni fakülte ve bölümlerle öğrenci sayısını arttırırken diğer taraftan lisansüstü ve doktora programlarıyla alanlarında yenilikçi fikirler üretebilen, analitik düşünebilen, donanımlı ve çok yönlü bireyler yetiştirilmesinde öncü rol üstlenmeye devam ediyor. Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri bünyesinde lisansüstü ve doktora eğitim imkanı sunan Üniversitemiz, açmış olduğu yüksek lisans ve doktora kontenjanları için yapılan başvuru sayısı ile, tercih edilirlik anlamında gözde üniversitelerden biri olduğunu kanıtlamış oldu.

Geçtiğimiz yıla oranla bölümlerini ve buna bağlı olarak kontenjan sayısını iki kat arttırarak öğrencilerine Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sinema ve Televizyon, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat ile İlköğretim olmak üzere toplam 7 alanda yüksek lisans imkanı veren Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, bu yıl açılan ve 379 kişinin başvuru yaptığı 65 kişilik kontenjanın doldurulmasıyla birlikte toplam 296 öğrenci, yüksek lisans eğitimini sürdürüyor. 2014-2015 bahar döneminde mevcut programlara ek olarak İşletme alanında da tezli ve tezsiz olmak üzere 2 farklı yüksek lisans programının eklenmesi ve ayrıca tarih alanında da doktora yapmak isteyenlere kadro açılması planlanıyor.

2011 yılında 7 yüksek lisans ve 2 doktora programı ile eğitim veren Fen Bilimleri Enstitüsü'nde 2014-2015 güz döneminde öğrencilerine Yenilenebilir Enerji, İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Zootekni, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme,  Gıda Mühendisliği,  Bahçe Bitkileri, Peyzaj Mimarlığı, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Matematik, Kimya ve Biyolojiden oluşan 13 anabilim dalında yüksek lisans; Bahçe bitkileri, Biyoloji, Matematik, Tarla Bitkileri ile Toprak Bilimi ve Bitki Besleme olmak üzere 5 anabilim dalında ise doktora yapma imkanı sunuyor. Ulusal ve uluslararası deneyime, birikime sahip öğretim üyelerinin önderliiğinde lisansüstü eğitim imkanı sunan Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 2014-2015 güz döneminde açılan 13 dalda 151 kişilik kontenjan için 245 kişi başvuruda bulunurken 129 kişi yerleşmeye hak kazandı. Bu yıl yerleşen 129 kişi ile birlikte Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısı 2011 yılından itibaren %384 artış göstererek 595 kişiye ulaşmış oldu.

Genç, dinamik ve nitelikli akademik personeli ile ilk kez 2013-2014 Bahar Döneminden itibaren 4 öğrenciye yüksek lisans yapma imkanı sunan Sağlık Bilimleri Enstitüsü de başarılı bilim insanlarının yetişmesinde Ordu  Üniversitesi'ne değer katmaya devam ediyor. Tıbbi Biyokimya ve Hemşirelik ana bilim dallarında yüksek lisans imkanı sunan Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, bu yıl açılan ve kontenjanın 5,45 katı gibi oldukça yüksek oranda 60 öğrencinin başvuru yaptığı 11 kişilik kontenjanın doldurulmasıyla birlikte toplam 15 öğrenci yüksek lisans eğitimi almaktadır.

Enstitülerin geldiği başarılı nokta dolayısıyla memnuniyetini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, geleceğinden ve kendinden emin bireyleri mezun etmek, bilim dünyasına katkı yapmak, bilimsel araştırmada ve topluma hizmette mükemmeli arzulayan bir Üniversite olmak hedefiyle lisansüstü ve doktora anabilim dalında nitelikli bir büyümeyi öngördüğünü belirtti.  Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN ve ODÜ Genel Sekreter Metin KARAKUŞ eşliğinde enstitü müdürleri, akademik ve idari personelle durum değerlendirmeleri yapmasının ardından görüşmelerini sonlandırdı.