ODÜ'de "Biyomimetik Yapılar" Adlı Konferans Düzenlendi.

05.12.2014

Üniversitemizde, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora GARİPCAN'ın konuşmacı olarak katıldığı "Biyomimetik Yapılar" konulu konferans düzenlendi.

Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşen ve çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı konferansta Yrd. Doç. Dr. Bora GARİPCAN, biyomimetik, doku mühendisliği, organ incelemeleri, kök hücre, kök hücre farklılaşması ve biyoesinlenme konuları hakkında faydalı bilgiler verdi.

Doğadan taklit veya esinlenilerek hazırlanmış yapılar olan biyomimetik malzemeler ile kemik ve kıkırdak gibi dokuların taklit edilmesi ve kök  hücreler ile etkileşimine değinen Yrd. Doç. Dr. Bora GARİPCAN, şunları belirtti:

"Biyobozunur  polimerler  kullanılarak taklit edilen dokular,  çeşitli yöntemler ile karakterize edilir ve hücreler özellikle kök hücreler ile etkileştirilir. Kök hücreler farklı hücre tiplerine dönüşme özelliğine sahip hücrelerdir. Kök hücreler kullanılarak insan dokularının bu yöntem ile taklit edilmesi doğala en yakın malzemelerin yapımına olanak sağlamaktadır."

Biyomimetik yapılar hakkında birçok çalışma gerçekleştirdiğini ve bu konuda yurtdışında çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bora GARİPCAN, biyomimetiğin doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak, insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bir bilim dalı olduğunu vurguladı.

Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Doç. Dr. Filiz KURALAY'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selahattin MADEN'in Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora GARİPCAN'a teşekkür belgesi vermesinin ardından sona erdi.