ODÜ'de Madde Bağımlılığı İle Mücadeleye Dikkat Çekildi.

05.12.2014

Ordu Üniversitesi bünyesinde düzenlenen "Madde Bağımlılığıyla Mücadele" konulu seminerde Ordu İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru ve Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi İl Temsilcisi Hülya ÇOBAN USTA, çocukların ve gençlerin geleceğini karartan, ülkemizde önemli bir tehdit unsuru olan madde bağımlılığının başlangıcı, ilerleyişi ve zararları ile uyuşturucudan korunma yolları konusunda bilgilendirme yaptı.

ODÜ Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi(ODÜSEM)'nin Ziraat Fakültesi Çotanak Seminer Salonunda düzenlediği programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin KARA, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Madde bağımlılığı ile mücadelede devletin gerekli tedbirleri aldığını ancak en önemli unsur olarak gençlerin kendilerini koruması gerektiğinin altını çizen Hülya ÇOBAN USTA, madde bağımlılığına başlanılmasının nedenlerini ortaya koyarak özellikle herhangi bir iş ya da uğraşı olmayan gençlerin bu tuzağa düştüğünü vurguladı.

Hülya ÇOBAN USTA, insanın özel hayatının pek çok alanını kapsayarak, tüm maddi ve manevi ihtiyaçlarının önüne geçen madde bağımlığının, beyin ve bağlantılı organları yani merkezi sinir sistemini doğrudan ve dolaylı bir şekilde etkileyerek “geçici sahte” bir iyi oluş hali yarattığını ancak sonrasında hayatın gerçek manasını yitirdiğini ve her şeyin anlamsız hale geldiğinin altını çizdi.

Gençliğimizi tehdit eden madde bağımlılığı başlangıç aşamasının “Bir kereden bir şey olmaz”, “Ben bağımlı olmam”, “İstersem bırakırım”, “Bıraktım bir daha başlamam”, “Belki kullanabilirim” gibi çok masumane bir şekilde başladığını ifade eden Hülya ÇOBAN USTA, uyuşturucuya başlamada en fazla karşılaşılan nedenleri “Aile içi sorunlar”, “Merak”, “Farklı görünme isteği”, “Çevresine kendini kabul ettirme”, “Sıkıntı ve sorunlarını madde kullanarak unutacağını zannetme”, “Karşı cinsten arkadaşların dikkatini çekme”, “Yalnızlık hissi ve boştuk duygusunu bastırmak”, “Cesaret ve delikanlılığını ispat etmek” olarak sıraladı.

Madde kullanımında kişinin kendine olan güveninin azaldığını, insani değerlerini kaybettiğini ve yaşamına dair tüm ideallerini ve ümitlerini yitirdiğine dikkat çeken Hülya ÇOBAN USTA, uyuşturucunun karanlık dünyasına kaptıran kişilerin tedavi olmak istemesi durumunda Halk Sağlığı Müdürlükleri, Psikiyatri Klinikleri ve Ametemlere başvuru yaptıklarında kendilerine her türlü desteğin sağlanarak yardımcı olunduğunun da altını çizdi.

Madde bağımlılığına yönelik hazırlanan video gösterimleriyle de desteklenen ve oldukça faydalı geçen seminer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ’ın Hülya ÇOBAN USTA’ya teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.