Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, "3. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı"na Katıldı.

20.11.2014

Türkiye'de sunulan yüksek kalitede eğitim hizmetlerinin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması ve ülkemizi yüksek öğretimde cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliğini sağlayarak gerekli altyapının oluşturulması için çalışmalar yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'nin organize ettiği 3. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı İstanbul'da gerçekleştirildi. Taksim The Marmara Hotel'inde düzenlenen ve 100 üniversitenin iştirakiyle gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemiz adına Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ katıldı.

Türkiye'nin uluslararası yükseköğrenim hareketliliğinde rekabet edilebilirliğinin arttırılması ve daha fazla öğrenci çekilebilmesi için kalitenin yükseltilebilmesi adına fikirlerin tartışıldığı çalıştayda Türk eğitim sektöründe 2023 hedeflerine ulaşılması için yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Bu kapsamda DEİK bünyesinde kurulan Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK), dünya genelindeki öğrencilerin Türkiye'yi daha çok tercih etmesi için tanıtım çalışmalarını da hızlandırdı. Çalışmalar çerçevesinde öncelikle ülkemizde halen 55 bin olduğu belirtilen yabancı öğrenci sayısının 2023'e kadar en az 3 kat artırılarak 180 bine çıkarılması gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı. Türkiye'de öğrenim gören 1 öğrencinin yılda 40 bin dolar harcadığı belirtilen çalıştayda, 2023 yılında öğrenci sayısının artırılmasıyla toplam 7 milyar 200 milyon dolar ekonomik gelir sağlanacağı belirtildi.

Çalıştayın açılışında konuşan  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona YIRCALI, UNESCO verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyon öğrencinin kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi aldığını hatırlatarak 4,5 milyon öğrencinin yaklaşık 150 milyar dolarlık bir ekonomi yarattığını belirtti. Yapılan değerlendirmelerde 2020 yılında yükseköğretimde uluslararası öğrenci sayısının 7 milyona, oluşacak ekonominin de yıllık 280 milyar dolara çıkacağının hesaplandığını ifade eden YIRCALI,  Türkiye'deki üniversitelerin bu pazardan hak ettiği payı alması gerektiğini vurguladı.

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Mustafa Aydın ise Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilerin çoğunun, Türkiye'nin tarihte ortak kültüre sahip olduğu ülkelerden geldiğini  hatırlatarak öğrencilerin ufuklarının genişlemesi ve  yaşadığımız dünyanın ortak dilini, kültürünü ve iş yapma metotlarını daha iyi anlayıp öğrenmeleri için uluslararası yükseköğrenime verilen önemin arttığına dikkat çekti. Aydın, Uluslararası öğrenci hareketliliğinde Çin, Hindistan ve Kore gibi ülkelerden giden öğrenci sayısının bütün uluslararası öğrencilerin yüzde 53'ünü oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Yaklaşık 5 saat süren ve oldukça geniş katılımın olduğu çalıştayda üniversitelerin uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda aktif rol üstlendiklerini ve bu anlamda yurtdışındaki üniversiteler ile yapılan işbirliklerin önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, toplantıyla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti: "Toplumların ilerlemesindeki en temel unsurun kaliteli ve iyi eğitimden geçtiğini biliyoruz. Bu anlamda ülkemizin eğitim ve öğreniminde öncü rol oynayan yükseköğretim kurumları, ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları bilimsel faaliyetlerle eğitimin kalitesini en üst düzeye çıkarma çabalarını kesintisiz sürdürmektedirler. Sunulan eğitimin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması adına üniversiteler, bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelerek bu konuda fikirler öne sürmesi ve tartışılması bizler için verimli oldu. Bu bakımdan 3. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı'nda önemli bir rol üstlenen DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'ni gerçekleştirdikleri bu organizasyon sebebiyle kutluyorum."