Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, “Orta Karadeniz Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı” Toplantısına Katıldı.

08.11.2014

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Orta Karadeniz Bölgesi Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu'nun katkılarıyla oluşturulan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Orta Karadeniz Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı” toplantısına katıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknopark binasında gerçekleştirilen ve Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirliklerinin oluşmasına ortam hazırlamak amacıyla üniversitelerde çalışan araştırmacılar ile özel sektör kuruluş temsilcilerini bir araya getiren Orta Karadeniz Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı’nda 60 proje yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman KAPLAN, Ar-Ge ve teknolojik konularda yeni ortaklıklarla daha da güçlü projelerin ortaya çıkacağını söyleyerek üniversiteler arası işbirliğinin önemine dikkat çekti. "Amacımız böyle bir ortamda sinerji oluşturup, yeni ortaklıkların oluşmasıyla daha güçlü projelerin ortaya çıkışına katkı yapmaktır. Bu tarz çalışmaların bölgemizin kalkınmasında itici bir güç oluşturacağını düşünmekteyiz. Ar-Ge ve İnovasyona ihtiyaç duyan bir bölgedeyiz. Samsun’da OMÜ, Karadeniz’de Orta Karadeniz Üniversiteleri Platformu (OKÜP) olarak; öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin inovasyon adına yapacakları çalışmaların her zaman destekçisi olacağız. Kamu kurumları ve firmalarla yapılacak ortak çalışmalara her zaman açık olduğumuzu belirtmek isterim.”

Rektör Prof. Dr. Hüseyin AKAN ise konuşmasına “Proje Pazarı”ndan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. “Artık Teknopark binamızda firmalar, araştırmacılar ve Ar-Ge’cilerimiz çalışmaya başladı. Bu bizim hem üniversite olarak hem de inanıyorum ki Samsun şehri olarak hayalimizdi. 2009 yılında başlayan bu süreçte artık hayalimize kavuştuk diye düşünüyorum. Teknopark’ta proje pazarında olduğu gibi birçok yenilik, buluşlar, yeni girişimler giderek artan bir sayıda ve artan bir ivmeyle üremeye ve çoğalmaya başlar. Sıklıkla belirttiğim gibi artık bilginin ve paranın önündeki sınırlar kalktı. Dolayısıyla rekabet çok acımasız. Yenilik dediğimiz şeyi sürekli olarak üzerinde çalıştığımız alanda ve üründe uygulamamız gerekiyorki rekabetle başa çıkabilelim” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, toplantıya katılan protokol üyeleriyle birlikte stantları gezerek yapılan çalışmalar ve geliştirilen projeler hakkında detaylı bilgi aldı.

Yarının dünyasında bilgiyi elde edebilecek altyapıya sahip olmanın önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, geliştirilen Proje Pazarı’nın üretmeyi seven, yenilikçi düşünen genç nesillerin oluşmasını sağlayacağını, girişimciliğin ve üreticiliğin ise somut ürünlerle ortaya konularak ileri teknolojinin üretimine kolaylık sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca bu tür Ar-Ge faaliyetlerinin teknolojik alanlarda yoğun yatırım alanları oluşturacağını belirten Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ, böylelikle ülke ve toplumun gelişimine katkıda bulunacağının altını çizerek hem OKÜP Bünyesinde gerçekleştirilen işbirliğinden hem de proje pazarı toplantısına katılmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Programın sonunda OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi uçak mühendisi Cevat Sunol OMÜ Uzay ve Teknoloji Merkezi (UZAYTEM) hakkında ve gelecekteki hedefleriyle ilgili davetlilere bilgi verdi.

V