ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Asker ve Kahramanlık Türküleriyle Coşturdu.

07.11.2014

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Cumhuriyet ve Atatürk Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Asker ve Kahramanlık Türküleri” konseri gerçekleştirdi.

ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri YENER’in ev sahipliğinde ODÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen konsere; Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ceyhan TARAKÇIOĞLU,  dekan yardımcıları,  MİT Bölge Müdürü, Kültür ve Turizm Müdürü Uğur TOPARLAK, Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Mehmet VURMAZ, akademisyenler, öğrenciler ve misafirler katıldılar.

Cumhuriyetimizin 91. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen konser de Türk Halk Müziği Topluluğu, toplumun ortak duygu ve düşüncelerini tarihimizin izleriyle buluşturarak muhteşem bir müzik ziyafeti sundu. Konserde Türk Halkı'nın acı, sevgi, özlem ve gurbet gibi ortak duygularının mertlik, yiğitlik ve kahramanlık gibi milli özellikleriyle harmanlanan ve Anadolu'nun her bir karış toprağına ait eserlerin duygu yüklü öyküleri de izleyenlerle paylaşıldı.

Arş. Gör. Ahmet Serdar YENER (ses ve bağlama), Öğr. Gör. Ercan Durmaz (ses ve kemane) ve Öğr. Gör. Emre ŞİMŞEK (bağlama)'in hazırladığı konserde Tolga DEDEOĞLU (bağlama), Gökhan AYDIN (divan bağlama), Barış YAŞAYANCAN (kaval), Sezer KÖÇER (Mey), Efkan MANDEV (kemençe), Ercan DURMUŞ (bendir), Ufuk SOLMAZ (bendir), Alper YAVUZ (asma davul) ve İbrahim AKGÜL (bas gitar) ile Melike YILMAZ, Fatime Berrin BAŞARAN, Nihan CİGER, Murat BERGAL, Ünal SOFUOĞLU ve Abidin KAYA’dan oluşan Türk Halk Müziği Topluluğu mükemmel performansıyla dinleyenlere duygulu ve coşkulu bir akşam yaşattı.

Sunuculuğunu Talha TOPUZOĞLU ile Sibel DURGUT,  slayt gösterilerini ise Hasan SAYAR’ın yaptığı konserde İlk olarak Muş Yöresi'ne ait "Havada Bulut Yok" eseri ile başlayan Türk Halk Müziği Topluluğu daha sonra sırasıyla Rumeli Yöresi'nden "Sarı Zeybek", Çankırı Yöresi'nden "Cezayir", Kastamonu Yöresi'nden "Benden Selam Olsun Bolu Beyi'ne" ve Kars Yöresi'nden "Mert Dayanır Namert Kaçar" türkülerini seslendirdi.Seslendirilen her bir eserin hüzünlü öyküsünün görsellerle desteklenerek anlatıldığı konser programında Müzik ve Sahne Sahne Sanatları Fakültesi Türk Halk Müziği Topluluğu ayrıca Tokat Yöresi'ne ait "Hey Onbeşli", Kastamonu Yöresi'ne Ait "Çanakkale İçinde Vurdular Beni", Erzurum Yöresi'ne ait "Eledim Eledim Höllük Eledim", Ankara Yöresi'ne ait "Karaşar Zeybeği" ve Karadeniz Yöresi'ne ait "Dursun Kaptan" türküleriyle büyük alkış topladı.

Büyük Önder Atatürk'e ithaf edilen ve Atatürk'ün 6 Ekim 1924 yılında Kars'a geldiğinde tren garında karşılama töreni esnasında seslendirilen Kars yöresine ait "Hoş Gelişler Ola" adlı eser ile program son buldu.

Konser sonrası düşüncelerini ifade eden Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri YENER, duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi. "Genç akademisyenlerimiz ve sevgili öğrencilerimizin kısa zamanda ortaya çıkardıkları bu konser hepimizi duygulandırmıştır. Topluluğumuz bu akşam bize Türk Halk Müziği'nin seçkin eserlerini seslendirerek ortak duygularımıza tercüman oldu. Çünkü Türk Halk Müziği toplumun ortak duygu ve düşüncelerini yalın, samimi, coşkulu ve içli ezgilerle anlatan köklü bir müzik sanatıdır. Halkımızın kendini bulduğu bu müzik, doğal olayları, acı, sevgi, özlem ve gurbet gibi ortak duyguları, insanımızın mertlik, yiğitlik, kahramanlık gibi milli özelliklerini ve tarihi olayları konu alan büyük bir kültür hazinesidir. Bu akşam dinlediğimiz konser inanıyorum ki toplumsal bağlarımızın kuvvetlenmesine, vatan, bayrak, Atatürk ve Cumhuriyet gibi vazgeçilmez değerlerdeki duyarlılığımızın bir kez daha farkındalığına vesile olmuştur. Genç topluluğumuzu candan kutluyorum."