Akademik Verimliliğe Katkı İçin "Bilimsel Makale Kritiği Çalıştayı" Düzenlendi.

22.10.2014

Ordu Üniversitesi Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü akademik verimliliğe katkı sağlamayı amaçladığı eğitsel seminerlerin ilkini gerçekleştirdi.

"Bilimsel Makale Kritiği Çalıştayı" adlı seminere ODÜ Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Soner ÇANKAYA konuşmacı olarak katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Seminer Salonunda düzenlenen ve ODÜ Kurumsal Gelişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şermin TAĞ KALAFATOĞLU'nun ev sahipliğinde gerçekleşen seminere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bilimsel makalelerin yazımı konusunda akademisyenlerin ve öğrencilerin dikkat etmesi gereken kuralları anlatan Doç. Dr. Soner ÇANKAYA, Üniversitemizin uluslararası arenada yarışabilmesi için bilimsel makale yazım kriterlerini, gerçekleştirdiği sunum ile ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi. Hakemli dergilere gönderilen bilimsel çalışmaların hatasız olarak gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığının altını çizen ÇANKAYA, makalelerin reddedilme nedenlerini de maddeler halinde katılımcılara açıkladı.

Sunumunda bilimsel araştırma süreçlerinin neler olduğuna değinerek bilimsel yazının bölümlerinde yer alması gereken bilgiler konusunda katılımcıları aydınlatan Doç. Dr. ÇANKAYA, bilimsel yazıların yazım formatlarını ve okuyuculara standart mesajların verilebilmesi için belirli bir stile uygunluğun önemini akademisyen ve öğrencilerle paylaştı. Sağlık ve fen alanlarına özgün bilimsel makaleler hazırlanırken bazı yazım stillerine uyulduğunu ve en yaygın olan stillerin de APA, ASA, MRC, CONSORT olduğunu belirten ÇANKAYA, bilimsel yazılarda bulunması gereken bölümler ve içerikler konusuna da değinerek katılımcılara çalışmalarında yardımcı olacak somut örnekler verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN'ın Kurumsal Gelişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şermin TAĞ KALAFATOĞLU ile birlikte Doç. Dr. Soner ÇANKAYA'ya teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından seminer sona erdi.