Orduluların Avustralya'ya Göç Hikayeleri Kalıcı bir Eser Haline Getiriliyor.

15.10.2014

Moreland Türk Derneği tarafından Avustralya'daki Orduluların göç hikayeleri kalıcı bir eser haline getiriliyor. Avustralya'ya ilk gelen Orduluların hatıralarından ve tecrübelerinden yola çıkılarak oluşturulan çalışmada, Ordu'yu Avustralya'ya, Avustralya'yı da Ordu'ya tanıtmak hedeflenmektedir.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ı makamında ziyaret eden Moreland Türk Dernek Başkanı Cemal KARADENİZ ve Dernek Üyelerinden Dr. Joy ELLEY, gerçekleştirmiş oldukları çalışmayla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ'a bilgi verdiler. Orduluların Avustralya toplumları içerisinde kültür değerlerini koruyup yaşadığı ve yaşattığını belirten Dernek Başkanı KARADENİZ, Avustralya'nın kültür ve değerlerine son derece saygı duyan bir toplum olduklarını ve bu toplumun içerisinde belirli meslek gruplarında serbest iş yapan, eğitimlerini tamamlayıp profesyonel iş hayatına atılan veya halen yüksek tahsillerine devam eden gençlerin bulunduğunu ve bu gençlerin hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olduklarını dile getirdi.

1973 yılından itibaren Avusturalya’da yaşayan yaklaşık 500 civarında Ordulunun hatıralarından, olumlu ve olumsuz hayat hikayelerinden, tecrübelerinden yararlanılarak geliştirilecek çalışmada yazılı–sözlü görüşmelerin yanı sıra video çekimleri, fotoğraflar, resmi belgeler, mektuplar, haritalar, kitaplar, broşürler, biletler ve gazete küpürleri gibi birçok kaynaktan yararlanılacaktır.

Göç eden Orduluların Avustralya’ya gitmeden önce Ordu’daki hayatı, doğum yeri, eğitim durumu, iş durumu, son oturduğu yer; gitme kararının neden ve nasıl oluştuğu; gidiş yolculuğu; Avustralya’daki ilk oturduğu, ilk çalıştığı yer, çektiği zorluklar, acı hatıralar, güzel ve mutlu anılar; Avustralya’da kalma kararının ne zaman ve neden verildiği gibi konular üzerine yoğunlaşılarak bir bilgi havuzu oluşturulacaktır. Çalışmada araştırma sorumluları, bilgi toplama görevlileri, arşivleme-yazım işleri-tercüme işlerini yürütecek çalışanlar ve gönüllü kişiler görev alacaktır.

6 Eylül 2012 tarihinde başlanan çalışmanın 2016 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.

Böylesine değerli bir çalışmaya imza atan Moreland Türk Derneği'ne ve üyelerine ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini dile getiren Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, şunları belirtti:

“Gerçekleştirilecek olan çalışma, Avustralya’da yaşayan Orduluların ne zorluklar altında yurtdışına gittiği ve hangi aşamalardan geçtiği üzerine bizleri aydınlatacak olmanın yanı sıra Ordu’nun tanıtımına yönelik de olumlu bir bakış geliştirecektir. Ordu Üniversitesi olarak böylesine zahmetli ve uzun bir uğraş gerektiren değerli bir çalışmanın oluşturulmasında emeği geçen Moreland Türk Derneği’ne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor; bu yer değişimini belgeleyen çalışanlara gereken envanter desteğini sunacağımızın da altını çizmek istiyorum.”