Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtının Açılış Törenine Katıldı.

15.09.2014

Ertuğrul Fıkrateyni kazasının 124. yılı münasebetiyle "Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı”, Ünye'nin Topyanı Mevkii'nde düzenlenen törenle açıldı.

1889 yılında Japonya açıklarında batan ve 9 Ünyeli denizcinin de aralarında bulunduğu Ertuğrul Fıkrateyni gemisinde ölen şehitler adına yaptırılan Ertuğrul Fıkrateyni Şehitler Anıtı Açılış Törenine Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ta katıldı.

Japonya'dan sonra Türkiye'de de yapılan ve Türk- Japon dostluğunun da bir simgesi olacak anıtın açılış törenine Ordu Valisi İrfan BALKANLIOĞLU, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka YOKOİ, Ordu Milletvekili Mustafa HAMARAT, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref ÇAKMAK, Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Yarbay Mehmet ÖZEN, Ünye Kaymakamı Mustafa DEMİR, Belediye Başkanı Ahmet ÇAMYAR, İl Emniyet Müdürü İsmail DALKILIÇ, Ünye Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU, askeri erkan, Kore Gazileri, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye ve Japonya'nın ortak geçmişinde yaşanan kazanın anısına yapılan anıtın açılış töreni sırasında Samsun Planör Kulübü tarafından iki pervaneli uçak, anıt çevresinde gösteri uçuşu yaparken Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan Kurmay Yarbay Mehmet Özen komutasındaki Oruç Reis Fırkateyni adlı Savaş Gemisi de Ünye’ye gelerek açılış yapılacak alanın karşısına gemiyi demirledi.

Şehitler için saygı duruşu, Japonya ve Türk Milli marşları okunması ile başlayan açılışta ilk konuşmayı yapan Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU bu facianın anısına Japonya'da iki anıtın bulunduğunu Türkiye'de ise ilk ve tek anıtın bugün Ünye'de açıldığını belirtti. Ardından Dernek Başkanı KAPICIOĞLU, "Ertuğrul’u asla unutmayacağız, unutturmayacağız." diyerek Türk-Japon dostluğu adına 4 adet beyaz güvercin uçurdu.

3 yılda yaklaşık 160 bin lira harcanarak tamamlanan Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka YOKOİ, bu olayın iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdiğini ve gelişmesine neden olduğunu dile getirerek Türk-Japon işbirliği ile sinema filminin çekileceğini çekimlerine ise Aralık ayında İstanbul’da başlanacağını belirtti.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı açılış töreninde konuşma yapan Vali İrfan BALKANLIOĞLU, 2012 yılında gittiği Japonya’da oradaki şehitler anıtını ziyaret ettiğini belirterek Japonya ile aramızda çok köklü dostluk ve kardeşlik bağlarının olduğunu ve Türkiye'ye karşı büyük bir teveccüh ve sevgi bağının oluştuğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından anıta katkı verenlere plaket töreni gerçekleştirildi.

Gerçekleşen plaket töreninde Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'a mikrofonu uzatan Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Dernek Başkanı Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU, kendi ricası üzerine açılması planlanan Mimari Restorasyon bölümüyle ilgili olarak Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'a teşekkürlerini iletti. ODÜ Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ünye MYO'daki gelişmelerle ilgili bilgi aktaran Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Mimari Restorasyon bölümüyle ilgili olarak da YÖK'ten ön iznin alındığını ve bunlarla ilgili çalışmaların başladığı müjdesini verdi. Ardından kazanın 124. yılında yapılan ve Japonya ile ülkemiz arasındaki dostluk ilişkilerini kuvvetlendireceği düşünülen bu anıtın hayırlı olmasını temenni ederek konuşmasını bitirdi.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı, kurdelesi kesilerek açılışı yapılırken; tören sonunda Türk-Japon dostluğu için fidan dikimi gerçekleştirildi.