ESRUC Toplantıları Moğolistan Soyol Erdem Üniversitesi'nin Ev Sahipliğinde gerçekleşti

01.07.2014

5. Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) 24-28 Haziran 2014 tarihleri arasında Moğolistan Soyol Erdem Üniversitesinin ev sahipliğinde Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur’da gerçekleştirildi.

Türkiye'den 20 Üniversite rektörüyle birlikte Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın da katıldığı ve Moğolistan, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Bangladeş, Malezya ve Avrupa ülkelerinden pek çok üniversite rektörü, rektör yardımcısı, akademisyen ve diğer resmî kurum ve kuruluş temsilcilerinin bulunduğu ESRUC toplantısı, Moğolistan Millî Üniversitesinin Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

ESRUC temsilcileri ile davetli bilim adamları, Türkiye Cumhuriyeti Ulanbatur Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK ile bazı milletvekillerinin de iştirak ettikleri resepsiyona da katıldılar. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK, Moğolistan Büyükelçiliğinde organize edilen resepsiyonda parlamenterlere ve İpek Yolu Üniversiteleri rektörlerine konuşma gerçekleştirdi.

İki oturumda gerçekleşen ESRUC toplantısının ilk oturumunda Prof. Dr. Mumtaz AHMADİ, Prof. Dr. Orhan GÜVENEN, Prof. Dr. Pierpalo FAGGİ, Dr. Bijay K. NANDA, Prof. Xu JUNZHONG; ikinci oturumunda ise Prof. Alessandro MARTİN, Prof. Dr. D. DAGVADORJ, Prof. Dr. Mohd. Azmi Mohd LİLA, Prof. Dr. Hamit OKUR ve Prof. Dr. Mohammed Abdul AZİZ'in İpek Yolu'nun bölge ülkeleri ve üniversiteleri açısından önemi hakkındaki bildirilerini sunmalarının ardından değerlendirme toplantısına geçildi.

Programın başarıyla gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve bildiri sahiplerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet KOÇAK tarafından plaket takdim edilmesinin ardından araştırma ve inceleme gezileri kapsamında, Ban Tsokta bölgesindeki Bilge Tonyukuk yazıtları, Höşöö Tsadam bölgesindeki Köl Tigin ve Bilge Kağan yazıtları ile müzeler ziyaret edilerek, buralarda uzun yıllar kazı ve araştırmalarda bulunan Türk Araştırma Ekibi Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz ALYILMAZ Moğolistan'daki eski Türk yazıtları ve Türk uygarlık eserleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Çok hassas şekilde korunmasına yardımcı olan TİKA tarafından restore edilerek koruma altına alınan ve tarihimizi yansıtan anıtlar, ESRUC temsilcileri ve davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

5. Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Konsorsiyumu'nun başarılı şekilde tamamlanmasının ardından katılımcılar 28 Haziran 2014 tarihinde ülkelerine döndüler.