Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, "Şehir Kimliği Çalıştayı"na Katıldı

25.06.2014

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Şehir Kimliği Çalıştayı’ Ordu'da yapıldı. Çalıştay'ın açılışına katılan ve bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, akademik birikimi, uzmanlığı ve teknik elemanlarıyla Ordu Üniversitesinin her zaman Ordu'nun gelişmesine ve büyümesine katkı sağlayacak projelere destek vereceğini söyledi.

Belde Otel'de gerçekleştirilen çalıştayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları şehrin tüm sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek Ordu şehrinin mimari kimliğinin oluşturulması için ilk adımı attı. ‘Gelecek Vizyonumuzu Birlikte Belirleyelim’ konulu ‘Ordu Şehir Kimliği Çalıştayı’na Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzman ve bürokratları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Vali BALKANLIOĞLU: Bazı şehirler başkent gibidir.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, çalıştayın  açılışında yaptığı konuşmada dünyada bazı şehirlerin ‘şehir kimliğini’ oluşturan unsurlarıyla adeta bir başkent gibi özellik taşıdığına dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

“Bazı şehirler dünyada marka olmuştur. Mesela teknolojinin başkenti neresi desek hemen Tokyo deriz. Aşkın ve modanın başkenti neresi deseniz hemen Paris deriz. Böyle marka şehirler var. Oralarda özgün eserler var. Biz ise bir çok güzelliği maalesef tahrip etmişiz. Düşünün Ordu’nun güzelliğini, karşıdaki binaları ve yapılaşmaları. Biraz daha özenli yapabilseydik ve tarihi dokusuna uygun binalar yapabilseydik burası bir çok açıdan marka şehir olacaktı. Şehircilik yapacaksak Ordu’nun tarihten gelen misyonuna uygun yapılar oluşturmak, ulaşım, otopark gibi insanların rahatça gidip geleceği bir şehir kültürü ve bilinci oluşturmak gerekir.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ: Estetik, dayanıklılık ve kullanışlılık...

Çalıştaya katılan ve bir konuşma yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ da teknolojinin gelişmesi, ticaretin küresel bir ivme kazanması ve insanların giderek artan turizm hareketliliği karşısında tüm dünyada şehirlerin markalaşma yolunda önemli çalışmalar yaptığının altını çizerek, bu tür bir çalıştayın Ordu'nun markalaşması ve bilinirliliğine katkı sağlayacağını kaydetti. Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ konuşmasını şöyle tamamladı, "Şehirler özellikle mimaride estetiklik, dayanıklılık ve kullanışlılık kriterlerini göz önünde tutan yapılarla gelişecek ve kimlik kazanacak. Bunu yaparken de insan unsurunu şehre katacak çalışmalar şehre ayrı bir canlılık katacaktır. Ordu Üniversitesi olarak böyle bir çalışmanın içerisinde yer almayı, hem şehrimize olan bir görev hem de çalışmanın bilimsel bir temele oturması açısından önemli görüyoruz. Dolayısıyla üniversitemiz, çalışmanın hangi aşamasında olursa olsun akademik birikim, uzmanlık ve teknik elemanlarıyla elinden gelen tüm desteği sunacaktır. Çalışmanın verimli sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum."

Yirmi çalışma masasında yüz elliyi aşkın kişi fikir üretti

Konuşmaların ardından salonda kurulan 20'yi aşkın masada, aralarında ODÜ Genel Sekreteri Metin Karakuş'un da yer aldığı yaklaşık 150 bürokrat, uzman ve sivil toplum kuruluş temsilcisi karşılıklı fikir alışverişi ve önerilerde bulundu. Ordu’nun şehir kimliği ve vizyonunun ele alındığı çalıştayda Ordu'nun güçlü yönleri, zayıf yönleri, tehditler ve fırsatlar belirlenerek, öne çıkan görüş ve öneriler rapor haline getirilecek. Akademisyenler ve uzmanlar tarafından son şekli verilecek rapor doğrultusunda Ordu'nun şehir kimliği belirlenecek.