ODÜ, Yeni Konuklarını Ağırlayarak Doğaya El Uzatıyor

30.05.2014

Fiziki yapılanma çalışmalarının devam ettiği Ordu Üniversitesi yerleşkesindeki şantiye alanlarında, altyapı ve üstyapı çalışmaları tüm hızıyla sürerken ODÜ, doğal hayatın bu çalışmalardan etkilenmesine engel olarak doğaya karşı sorumluluğunu yerine getirmeyi unutmuyor.

Yerleşkede sürdürülen çalışmalar sonucunda rahatsız olarak doğal habitatlarından uzaklaşan kuş türlerini tekrar kampüs alanına çekmek için çalışmalar yürüten ODÜ, 30 adet kuş yuvasını kampüsün çeşitli noktalarına yerleştirme çalışmalarını başlattı. Kuş türlerini mevcut alanlarından uzaklaştırmamak, kampüs genelindeki kuş çeşitliliğini artırarak daha uzun müddet konaklamalarını sağlamak için yapılan yuvalar, ülkemizin ve bölgemizin tabi zenginliği olan kuş türlerinin yaşam süresini uzatacağı gibi ayrıca huzurlu ve ferah bir ortamda eğitimin de altyapısını oluşturmuş olacak.

Denizi ve doğasıyla bir oksijen deposu olan ilimizde barınan, zaman zaman binalarda yuva kurmakta zorlanan kuş türlerine ev sahipliği yapmak için harekete geçen üniversitemiz serçe, kırlangıç, sığırcık, saka, ispinoz, arı kuşu, pencere kırlangıcı, kızıl kaya kırlangıcı, dağ serçesi gibi kuş türlerini ağırlamak için hazırlanan ahşap sandık yuvalarını yerleşke binalarının belirli bölgelerine yerleştirmeye başladı.

Kuş türlerinin kışın soğuktan korunmaları ve yavrulama dönemlerinde rahat bir ortamda nefes almaları için hazırlanmış kuş yuvalarından ilk etapta Ziraat Fakültesi Binası'na 8 adet yerleştirilmiş olup kuşların en fazla uğradığı yerler tespit edilerek buralara da 22 adet kuş yuvası yerleştirilmesi planlanmaktadır.

Nesli tükenmekte olan kuşlara da yerleşkenin kapılarını sonuna kadar açmış olan Ordu Üniversitesi çalışmalarını ileriki dönemlerde daha da genişletmeyi düşünmektedir.

Ahşap kuş yuvalarının yerleşke içerisine konulmasının doğaya karşı yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, eğitim ortamında huzur veren kuş seslerinin bulunmasının hem öğrencilerin stres ortamından sıyrılmalarına katkı sağlayacağına hem de öğrencilere doğayla iç içe bir üniversitede öğrenim görmenin keyfini yaşatacağına dikkat çekti.