ODÜ, Osmanlı'nın Balkanlar'daki Son Sancağı'nda İşbirliği Protokolü İmzaladı

20.05.2014

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ; Osmanlı'dan kalma camileri, Osmanlı'dan yadigar eserleriyle bir Anadolu şehrini andıran; Osmanlı'nın şehri egemenliği altına aldığı tarih olan 1461 yılının şehrin logosunda yer edindiği, Osmanlı'nın balkanlardaki son sancağı olarak tabir edilen ve Boşnakların çoğunlukta olduğu Novi Pazar (Yeni Sancak) kentinde bulunan Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi'yle işbirliği protokolü imzaladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN ile birlikte Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suad BECİROVİC'le Mevlana Değişim Protokolü kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin sağlanması adına görüşen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi'nin kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene de katılarak konuşma gerçekleştirdi.

Osmanlı'nın Balkanlar'da en son terk ettiği yer olması sebebiyle son sancağı kabul edilen Novi Pazar'da kurulan ve 12 yıllık bir geçmişi bulunan bilim, eğitim, gelişim açısından daha büyük hedefler edinmiş Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi'nin kuruluş yıl dönümünde bulunması dolayısıyla memnuniyetini belirten Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ, şunları dile getirdi:

"Üniversiteler, çok zorlu ve özverili bir sürecin sonunda elde ettikleri kazanımlarla, insanlığın geçmişine, bugününe ve geleceğine ışık tutan bilim yuvalarıdır. Üniversitelerin saygınlığı, günlük tartışmalardan uzak bir şekilde, özgünlüğünü ve özerkliğini koruyarak ürettikleri bilimle doğru orantılıdır. Bilim alanı üniversitelerin hayat alanıdır ve bu alan aynı zamanda bilim insanının da onurudur. Bilim insanı bu alanı en verimli bir şekilde değerlendirip insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getirirken, etik değerlerinden de asla ödün vermemelidir.

T.C. Üniversiteleri olarak buralarda yüzyıllarca yaşayan ecdadımızın eğitiminde, öğreniminde, araştırma faaliyetlerinde, karşılıklı işbirliğiyle elimizi taşın altına koyarak bir çok çalışmada hareket edeceğimizi ve her an yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Bu bakımdan hiçbir ödün vermeden yoluna devam eden Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi'ne, akademisyenlerine ve tüm çalışanlarına bilim dünyasına yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür ediyor; daha nice karşılıklı işbirliği ve projeler geliştirmekten büyük mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum."

Bakü'deki Dört Üniversite İle Mevlana Değişim Programı Protokolü İmzalandı

07-11 Nisan 2014 tarihlerinde ön görüşmesi yapılan Bakü-Azerbaycan’daki devlet üniversitelerinden Azerbaycan Diller Üniversitesi, Azerbaycan Tıp Üniversitesi ve Bakü Müzik Akademisi, Bakü Slavyan Üniversitesi ile üniversitemiz arasında Mevlana Değişim Programı protokolü imzalandı.

Bu protokolle birlikte üniversitemiz ile Bakü'deki üniversiteler arasında Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Müzik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Sinema ve Televizyon bölümleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi gerçekleştirilebilecek.