MYO Denizcilik Programları 3. Öğrenci Çalıştayı ODÜ Fatsa MYO Ev Sahipliğinde Başladı

15.05.2014

15-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan ODÜ Fatsa MYO'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları III. Öğrenci Çalıştayı" 15 üniversitenin katılımıyla başladı.

Fatsa MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz ÇİFTÇİ'nin ev sahipliği yaptığı ve Fatsa MYO Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Selçuk KAHVECİ'nin organize ettiği "Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları III. Öğrenci Çalıştayı"na Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın yanı sıra, Fatsa Kaymakamı Bekir ATMACA, Fatsa Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Salih GÖDEK, Ulaştırma Denizcilik haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet BALIK, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim EROĞLU, akademik ve idari personel, öğrenci ve davetliler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Ülkemizdeki MYO bünyesinde denizcilikle alakalı programların eğitim-öğretimi ve bu süreçlerin geliştirilmesine yönelik görüş, öneri ve projelerin oluşturulacağı "Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları III. Öğrenci Çalıştayı"nda mezunların iş hayatında karşılaştığı sorunlar tartışılacak.

Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin birbirlerini tanıyıp verimli çalışmalarını ve üretici konuma gelmelerini sağlamak, denizcilik ile ilgili sorunları gün yüzüne çıkarmak, öğrencilerin mezuniyet sonrasında iş hayatına atılırken kendilerine artı değer kazandıracak bilgileri edinebileceklerini belirten Fatsa MYO Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Selçuk KAHVECİ, "Denizciliği seven ve sevdiren, denizcilik mesleğine büyük bir sevgi ile sahip çıkan denizciler yetiştirmek amacıyla oluşturulan programlarımıza bu çalıştayın önemli bir katkı sağlayacağı inancını taşımaktayım" sözlerini dile getirerek çalıştay hakkında detaylı bilgi aktardı.

Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz ÇİFTÇİ, gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında Denizcilik mesleğinin dünyada en hızlı gelişen sektörlerin başında geldiğini ifade ederek şunları belirtti:

"Gelişen bu sektörün en büyük sıkıntısı kalifiye elaman sıkıntısıdır. Ülkemizde denizcilik sektörü dünya standartlarına ulaşmaya çalışırken en büyük sıkıntı nitelikli gemi adamı yetersizliğidir. Denizde can ve mal güvenliği nedeniyle, liman ve gemi denetimleri sırasında olumsuzlukların gemi adamlarının ve denizcilik işletmecilerinde çalışan personelin gerekli eğitimleri almadığı yönünde olmuştur. Deniz Ticaret Odası yetkilileri sektörde dünya genelinde 100 bin, Türkiye genelindeyse 7 bin kalifiye eleman açığının olduğunu belirtiyorlar."

Denizcilik ile ilgili yaşanan sorunların gün yüzüne çıkarılarak çözüm önerilerinin verimli bir şekilde ortaya konulacağını belirten Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, yapmış olduğu açılış konuşmasında şunlara değindi:

"Denizcilikle ilgili programların bulunduğu 15 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen ve her yıl belirlenen sorunlar etrafında görüşlerin belirtildiği bu çalıştayın, en doğru çözüm önerilerinin ortaya konularak gerçekleşeceği kanısındayım. Denizcilik alanında ülkemizdeki kalifiye eleman açığını kapatmak ve görevlerinin bilincinde başarılı mezunlar verebilmek adına kurulmuş olan programlarımız topluma yararlı bireyler yetiştirme noktasında da sürekliliği sağlayarak kendini geliştirmektedir. Ayrıca ulusal ve uluslararası deniz ve işletmelerde görev alacak öğrencilerimizin, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunabilmesi adına bu çalıştayın faydalı olacağı kanısındayım. Çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen öğretim üyelerimize, denizciliğe hevesli öğrencilerimize ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum."

Ardından kürsüye çıkarak her yönüyle katma değeri yüksek olan denizciliği geliştirmek adına daha çok kalifiye denizciye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, "Denizde bir toplum ne kadar çok ilerlerse daha çok gelişir. Deniz okullarının sayısı ve verdiği eğitim bu anlamda çok önemlidir. Bizler nitelikli personel bulamadığımız ve yabancı dilimizi fazlasıyla geliştiremediğimiz için bu sektörde büyümede sıkıntı yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Altı Atölye çalışması ve iki panelin yapılacağı etkinlikler, 15-17 Mayıs tarihleri arasında Fatsa MYO'da gerçekleşecek.