Prof. Dr. BABACAN ODÜ'de Ermeni Meselesi Konusuna Değindi

30.04.2014

Ordu Üniversitesi Türkeli Tarih Kulübü tarafından Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan BABACAN'ın sunumuyla 'Ermeni Meselesi ve Talat Paşa' konulu konferans gerçekleştirildi.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen ve Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ile öğrencinin katıldığı konferansa soykırımı iddialarının temel noktası olarak kabul edilen 24 Nisan tarihinin anlamına değinerek başlayan Prof. Dr. BABACAN, 24 Nisan 1915 tarihinde, savaş içerisinde olan her devletin uyguladığı 'cephe gerisi güvenliği' hareketinin bir parçası olarak, terör faaliyetleri içerisinde bulunan dönemin Ermeni milletvekilleri ve dini liderleri ile önde gelen isimlerinin tutuklandığını ve bunun da 'soykırım' iddialarının başlangıcı olarak lanse edildiğini belirtti.

Anadolu'ya gelen Türklerin uzun yıllar Ermenilerle birlikte yaşadığını, dolayısıyla kültürlerin birbirinden etkilendiğini ve bu etkileşimin sonucunda Ermenilerin yaygın dil olarak Türkçeyi konuşmaya başladıklarını kaydeden Prof. Dr. BABACAN, Osmanlı'dan göç eden ve Fransa, ABD gibi ülkelere yerleşen Ermenilerle Türkçe anlaşılabildiğini, o dönemde Ermenilere 'Hristiyan Türkler' dahi denildiğini söyledi. 'Peki ne oldu da bu insanlar bugün soykırımdan bahseder oldu?' diyen Prof. Dr. BABACAN, kapitülasyonlardan sonra Osmanlı devletinde birbiri ardına açılan yabancı okulların bunun ilk basamağı olduğunu, burada görev yapan yabancı öğretmenler ve misyoner papazların Ermeni gençlere ayrı devlet fikrini aşıladığını kaydetti.

Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı'nın Ermenilerden devlete sadık kalmalarını istediğini ancak savaş başladığında Ermeni çetelerinin Rus ordusuna ilhak ettiğini belirten Dr. BABACAN, bunun neticesinde 'cephe gerisi güvenliği' almanın zorunlu hale geldiğini ve bu görevin de Talat Paşa'ya verildiğini anlattı. Bunun bir tehcir olduğunu ve bir çok devletin savaş esnasında bu tip uygulamalar yaptığını İkinci Dünya Savaşı esnasında ABD'nin kendi Japon vatandaşlarına, Stalin'in de Ahıskalılara uyguladığı yer değiştirme hareketini örnek göstererek anlatan Prof. Dr. BABACAN, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bir soykırım değildir. Zira bir ırkı temelden yok etmek amacı düşünülmemiştir. Örneğin problemli bölgelerde olmayan Ermeniler ile 10 yaşından küçük erkek çocuklar ve 20 yaşından küçük kızlar tehcire tabi değildi. Hatta devlet bu çocukları çeşitli ailelerin yanına yerleştirerek bu ailelere de bakım parası vermiştir. Buna soykırım demek mümkün mü? Katliam yapan bir idare neden bunları düşünsün? Elbette bu esnada çeşitli sebeplerle hayatını kaybeden, saldırıya uğrayan Ermeniler olmuştur ve buna ilişkin cezalar daha o zamanlarda devlet tarafından ilgililere verilmiştir. Hatta bugün elimizi güçlendiren ve rahatlatan olaylardan biri de budur; Osmanlı devleti 'Neden daha iyi tedbir almadınız' diye kendi askerine, subayına, görevlisine ceza vermiştir. Gelecek yıl soykırım iddialarının 100. yılı... Ermeniler buna hazırlanıyor, filmler çekiyorlar. Peki biz ne kadar hazırız? İşte bunun için bunları tekrar tekrar anlatmak zorundayız."

Konferansın ardından katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Hasan BABACAN'a, katılımından dolayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ tarafından çiçek takdim edildi.