Yüksek Öğrenim'de Mesleki Eğitim, Birmingham'da Değerlendirildi

24.04.2014

Akkuş Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Okt. Mehmet Çolakoğlu, 30 Mart-4 Nisan tarihleri arasında düzenlenen, "Apprenticeships for Workplace Learning in the Creative and Cultural Sectors and Schools" başlıklı etkinlik kapsamında İngiltere'nin Birmingham şehrine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Burada yaptığı incelemelerde önemli tespitler edindiğini, özellikle İngiltere'deki mesleki eğitim faaliyetinin öğrenci merkezli bir şekilde yapılandırılmasının üzerinde durulması gereken bir husus olduğunu kaydeden Çolakoğlu, Birmingham'da faaliyette bulunan mesleki eğitim kurumlarının hemen hemen hepsinin özel sektör kuruluşu olmasının altını çizerek,  bu durumun mesleki eğitimde rekabete dayalı bir sistemin gelişmesine de kapı araladığını belirtti.

Mesleki eğitimin, öğrencilerin 'creative' becerilerinin ortaya çıkarılmasına yönelik yapıldığını, bu durumun da gençlerin öz güven ve motivasyonuna çok fazla katkı sağladığını vurgulayan ÇOLAKOĞLU; Meslek Yüksek Okullarındaki eğitim faaliyetlerinin uygulamaya dayalı ve öğrenci merkezli olması, mesleki eğitime katılan öğrencilerin creative yönünü ortaya çıkaran faaliyetlere ağırlık verilmesi, mesleki eğitim sistemi içine işverenin ivedilikle entegre edilmesi, mesleki eğitimde işverenin rolünün artırılması ve işveren ile okul işbirliği sağlanması, İngiltere'de olduğu gibi mesleki eğitimde stajyerlik süresinin 1 yıla kadar ve stajyere maddi destek sağlanarak yapılmasının gerekliliği, mesleki eğitim faaliyetinde bulunan eğitimcilere performansa dayalı ücret ödenmesinin sağlanması konusuyla ilgili tespitlerde bulundu.