ODÜ'de "Nevruz Bayramı" Kutlamaları Renkli Anlara Sahne Oldu

21.03.2014

Ordu Üniversitesi SKS Daire Başkanlığı Türkeli Tarih Kulübü tarafından "Nevruz Bayramı" kutlama etkinlikleri düzenlendi.

Her yıl gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart'ta kutlanan ve baharın müjdecisi olarak nitelediğimiz "Nevruz Bayramı" kutlamaları, Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi'nde renkli anlara sahne olurken etkinliğe ODÜ Rektörü Prof Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN, ODÜ’lü dekanlar, akademisyenler, daire başkanları, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Akademik danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Fuat Hacı Salihoğlu'nun yaptığı Türkeli Tarih Kulübü'nün düzenlediği kutlamalar, şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.

Doğanın yeniden dirilişi anlamına gelen Nevruz'un birlik ve kardeşliğin; barışın, sevginin ve hoşgörünün simgesi olduğunu dile getiren ve Nevruz'un tarihçesi hakkında bilgi aktaran Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ konuşmasında şunları dile getirdi:

"Baharın gelişinin müjdecisi ve özgürlüğün temsili olan bu güzel gün, sadece bizim medeniyetimiz ya da Pers medeniyeti için değil; Sümerlerden beri Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasındaki bütün topluluklar için yeni yıl ve baharın başlangıcı olması açısından önemli bir gündür. Nevruz, ortak bir coşkuyu içinde barındırarak hem medeniyetleri birbirine yakınlaştırmakta hem de barış ve huzur dolu bir ortamda baharın tüm renkleri ve güzellikleriyle karşılanmasını sağlamaktadır.

ODÜ olarak bizlerde bu güzel günü her yıl düzenli olarak çeşitli aktiviteler ile icra ederek, hem tarihsel bir mirası devam ettiriyor hem de baharın coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. İçinde umudu, mücadeleyi, azmi ve özgürlüğü barındıran, baharın coşkusunu taşıyan bu güzel gününüzü bütün içtenliğimle kutluyor güzel ve bereketli bir bahar temenni ediyorum."

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın, Nevruz Ateşi'ni yakarak üzerinden atlamasıyla süren kutlamalarda tüm akademisyen ve ODÜ'lü öğrenciler ateşin üzerinden sırayla atladılar.

Kutlamalarda ayrıca, Oğuz Han'ın soyu olan İl Han'lardan günümüze kadar geldiği bilinen ve İl Han'ların yurtlarına dönmek için demirden oluşan dağı eritmesi şeklinde rivayet edilen Nevruz Bayramı ile gelenekselleşmiş demir dövme töreni gerçekleştirildi.

Yumurta yarışı, çuval yarışı, yoğurtta para arama, halat çekme yarışı, balon patlatma oyunları ile de renkli anlara ev sahipliği yapan Ordu Üniversitesi'nde Nevruz Bayramı coşku içinde kutlanmış oldu.

Nevruz Kutlamaları, katılımcılara 21 Mart Nevruz Bayramı'nın anısına Özbek Pilavı ve yayık ayranı ikram edilmesiyle sona erdi.