Rektör Yarılgaç, ÜNİDOKAP Üst Kurul Toplantısı ile 3’üncü Uluslararası Karadeniz Sempozyumu’na Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliği (ÜNİDOKAP) 2019 yılının ilk üst kurul toplantısı ile 3’üncü Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu’na katıldı.

Gündeme ilişkin konuların görüşüldüğü toplantıda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ile birlikte Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yusuf Mengi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ile ilgili üniversitelerin rektör yardımcıları yer aldı.

2019 yılının ilk üst kurul toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, ÜNİDOKAP’ın “Her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz üst kurul toplantıları ve birliğin hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalarla, bir taraftan ekonomimiz güçlenirken diğer taraftan vatandaşlarımızın hayat standartları yükseltilerek sosyal ve bölgesel gelişme daha da hızlandırılacaktır. Düşük gelirli bölgeler önceliği ile bölgesel ve yerel kalkınmanın hızlandırılması politikasını hem kalkınma çabalarımızın hem de ülke bütününde ekonomik ve sosyal refahın artırılması hedeflerimizin odağına yerleştirmiş bulunmaktayız. Bu anlayışla, bölgemizin ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda program ve projelerin geliştirilmesi, geliştirilen projelerin uygulanması sürdürülecektir.” şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası üniversite rektörleri Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi seralarında incelemelerde bulundu.

3’üncü Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu Gerçekleştirildi

Rektör Yarılgaç ve ilgili üniversite rektörleri “Sürdürülebilir Tarım ve Çevre” temasıyla ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 3’üncü Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu'na katıldı.

Sempozyumu'nun açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bozdoğan, “Bu yıl sürdürülebilir tarım ve çevre teması ile gerçekleştireceğimiz sempozyuma birbirinden değerli akademisyen ve kurum çalışanlarımız 160 sözlü 4 de poster tebliği ile katılım göstermiştir. 6 farklı ülkeden yabancı katılımcının yer alacağı sempozyum 3 gün boyunca devam edecektir.” dedi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yusuf Mengi, “Kalkınma ajansımız toplumları dönüştürme ve geliştirmede önemli görevler üstlenen üniversitelerimizin ortaya koyduğu akademik birikimi kalkınma çabalarımıza entegre etmek amacındadır. Bu amaç doğrultusunda DOKAP bölgemizde bulunan üniversitelerimiz ve başkanlığımızın bir araya gelmesi ile oluşturduğu ÜNİDOKAP Üniversiteler Birliği kurulduğu günden bu yana çok değerli çalışmalar yürüttü. Birliğimizin üst kurulu tarafından alınan karar gereği bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir konu olan sürdürülebilir tarım ve çevre anlamında uluslararası nitelikte bir sempozyum düzenlenmesine karar verildi. DOKAP bölgesinin sahip olduğu bu potansiyel sürdürülebilir kalkınma programları ile gerek bölgesel ölçekte gerekse ulusal ölçekte çalışmaya devam etmektedir. Bu uygulamaya koyduğumuz DOKAP eylem planıyla örtüşen bir çalıştay olması sebebiyle ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur." değerlendirmelerinde bulundu.

Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, “ÜNİDOKAP bölge üniversitelerinin birlik içerisinde sahip oldukları imkânları paylaşmalarını sağlayan ve bu paylaşım sonucunda mevcut değerlerin artırılmasında etkili rol oynayan önemli bir platformdur. Ayrıca ÜNİDOKAP gerçekleştirdiği etkinlik ve projelerle gerek bölge gerekse ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu denli önemli bir platformun dönem başkanlığını 2019 itibariyle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi yürütmektedir. Bilindiği üzere Türkiye bir tarım ülkesidir. Ancak tarımsal üretim son dönemlerde tarım ülkesi adını taşıyan Türkiye için beklenen seviyede değildir. Bunda ekolojiden tarım politikalarına kadar birçok faktör önemlidir. Kaldı ki gelişmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığın azalmasında ana faktör kendi üretimlerini yapmalarıdır. Bu hedef doğrultusunda Türkiye adına yakışır bir şekilde bir tarım ülkesi olduğunu üretim seviyesindeki artışla göstermelidir. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde önemli olan sürdürülebilir tarımsal ve çevresel faaliyetlerin projelerin ve çalışmaların yapılmasıdır. Gerek bölgemiz gerekse Türkiye ekonomisinde tarımın çevresel faktörlerin öneminin ortaya konmasında Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumunun faydalı olacağı inancındayım.” diye konuştu.

ODÜ Basın

Tarihi : 25-06-2019 18:41:13 / Düzenleme Tarihi :25-06-2019 19:42:13