Karayemiş Fidanları Toprakla Buluştu

Üniversitemiz Cumhuriyet Yerleşkesi’nde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen fidan dikiminde bu yıl karayemiş meyve fidanları toprakla buluşturuldu.

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında tespit edilen karayemiş çeşitlerinin tescillenmesinin ardından yerleşke içerisine de karayemiş bahçesi oluşturmak amacı ile fidan dikimi yapıldı.  Farklı tiplerden oluşan karayemiş fidanlarının dikiminin yapılacağı alanda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, öğrenciler ile bir araya gelerek fidan dikimini gerçekleştirdi.

Oluşturulan bahçe hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ali İslam, “Bölgemizde taflan adı ile de bilinen karayemiş bu bölgeye mahsus bir meyve türüdür. Hemen her evin bahçesinde teksel ağaç olarak bulunur. Severek tüketilen bu meyve aynı zamanda da sağlık açısından da önem kazanmaktadır. Sofralık tüketimi öncelikli kullanım şekli olan karayemişin diyabet üzerine etkili olduğu da bilinmektedir. Aynı zamanda bir süs bitkisi olan karayemiş, budamaya elverişli olduğundan ve özellikle çiçeklenme döneminde güzel görünümünden dolayı peyzaj açısından da değerli bir bitkidir. Dikimini yapacağımız bu alan farklı tipleri içerisinde barındıran bir koleksiyon bahçesidir. Aynı zamanda gölgesinden, meyvesinden istifade edilecek bir bahçe halini alacaktır. Özetle burası bahçe ve peyzaj açısından değerli olacak bir alan durumundadır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Bilindiği gibi yakın zamanda Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığımızın çalışması ile dünyanın ilk karayemiş çeşitlerini tescil ettirdik. Bugün de önceden beri planlamış olduğumuz karayemiş bahçesini faaliyete geçirerek fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Üniversitemiz yerleşkesini hemen her meyve türünün bulunduğu; öğrencilerimizin, çalışanlarımızın hatta halkımızın istifade edebilecekleri bir koleksiyon bahçesi haline getirmeyi planlamaktayız. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirmiş olduğumuz ağaçlandırma çalışmasına ek olarak yüzlerce karayemiş fidanının dikiminin yapılacağı bu bahçe ile de hem doğa tahribatının önlenmesine hem de Cumhuriyet Yerleşkesinin yeşil bir görünüme kavuşmasına katkı sağlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

ODÜ Basın

Tarihi : 23-05-2019 16:03:48 / Düzenleme Tarihi :23-05-2019 17:05:53