ODÜ, Üniversite-Sanayi İş Birliğine Teknoloji Transfer Ofisi ile Destek Verecek

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, İHA muhabiri ile gerçekleştirdiği söyleşide Ordu Üniversitesinin araştırma geliştirme olanaklarının artırılması, bilim ve teknolojide yetkinlik kazanılması ve bu yetkinliğin ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade ederek Ordu Üniversitesinin her geçen dönem ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini artırma yolundaki faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Her Dönem Artan Bilimsel Araştırma Projeleri

Temel görevi araştırma ve eğitim olan üniversitelerin bilgiyi uygulamalı bir biçimde kullanıp ürüne dönüştüren sanayi ile iş birliği yapması gerektiğinin altını çizen Rektör Yarılgaç, “Ülkemizin güçlü ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için üniversitelere düşen elzem görevlerden bir tanesi üniversite ve sanayi arasında gerçekleştirilecek iş birlikleridir. Bu noktadan hareketle Ordu Üniversitesi olarak kurulduğumuz 2006 yılından beri ülkemize yüksek katma değer sağlayacak projeler geliştirmeye gayret ediyoruz. Üniversitemiz, bünyesinde bulunan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin yanı sıra dışarıdan destekli araştırma projeleri kapsamında TÜBİTAK, SAN-TEZ, DOKAP, Avrupa Birliği ve özel anlaşmalarla üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik projeler üretmekteyiz. Bu bağlamda son sekiz yıl içerisinde Üniversitemizde 32 TÜBİTAK, 1 SAN-TEZ, 4 DOKAP, 5 Avrupa Birliği ve 2 ÇAYKUR projesi gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Bölge Sanayisine Teknoloji Transfer Ofisi ile Destek

Ordu Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisi (ODÜ-TTO); üniversite-sanayi iş birliğinde projeler organize etmeyi, üniversitede üretilen bilginin sanayiye aktarılması ve ticarileştirilmesini sağlamayı, özellikle bölgesel düzeyde Ar-Ge ve inovasyona dayalı bir ekosistem oluşturmayı, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından araştırmacıları, öğrencileri ve sanayi kuruluşlarını yararlandırmaya yönelik hizmetler sağlamayı, iç ve dış paydaşlara yönelik ulusal ve uluslararası proje hazırlama eğitimleri düzenlemeyi, akademisyen-sanayi ortaklığında Ar-Ge projeleri yürütülmesine destek olmayı, fikir aşamasından, proje, prototip ve ürün aşamasına kadar geçen süreçte Ar-Ge, inovasyon, teknoloji transferi, patentleme/lisanslama ve ticarileşme konularında destek olmayı,  kurumda ve bölgede girişimcilik ve şirketleşme ekosisteminin yerleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmayı, fikri ve sınai mülkiyet haklarının yaygınlaştırılmasını, yönetilmesini ve ticarileştirilmesini sağlamayı, öğrenci ve akademisyenlerin girişimcilik faaliyetlerini destekleme ve teşvik etmeyi, merkez faaliyetlerini şehir ve bölgedeki aktörlerle paylaşıp yaygınlaştırarak ülkemizin ve bölgenin ulusal kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Kendi teknolojisini üretebilen bir ülke olabilmek için mutlaka öncü teknoloji ve yenilik merkezlerine sahip olunması gerektiğinin önemine vurgu yapan Rektör Yarılgaç, “Araştırma yaparak elde ettiği bilgiyi, uygulaması için sanayiye bırakan ve sanayinin elde ettiği sonuçları tekrar eğitime dönüştüren üniversiteler; üretimi yapan tarafların, araştırmacıların ve öğrencilerin bilgilerini pratikteki uygulamalarla desteklenmeleri, araştırma fonlarına erişim, öğrenciler için staj ve ilgili diğer olanakların sağlanması gibi kazançlar sağlarken sanayiler de karmaşık teknolojik bilgiye erişim, yüksek donanımlı bilimsel/teknik iş gücüne ulaşma imkanı, teknolojik olarak geri kalmış alanlarında hızlı bir teknolojik ilerleme kaydedilmesi, üniversitenin imkanlarını kullanabilme yeterliliği ve sanayideki teknik personelin eğitilmesi gibi birçok fırsata bu sayede sahip olmaktadır. Etkin ve sürdürülebilir bir üniversite – sanayi iş birliği için somut bir ara yüz olmak, bölge içerisinde yatırım iklimini sürekli iyileştirerek girişimciler ve yenilikçi teknolojiler için yeni yatırım fırsatları yaratmak, nitelikli iş imkânları sunarak araştırmacı ve kaliteli iş gücünü bölgeye çekmek amacıyla kurulacak olan Teknoloji Transfer Ofisi’nin bölge ve ülke ekonomisine önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz.” şeklinde ifade etti.

Üniversiteler, Kamu Kuruluşları ve Sanayicilere Sağlanan Bilimsel Alt Yapı

Gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla toplum yararına sunduğu eğitime yönelik hizmetlerini sürdürmeye devam eden Ordu Üniversitesi bilimsel alt yapısında 14 olan araştırma, sağlık, eğitim laboratuvarları ve atölye sayısı 2019 yılı itibari ile 152’ye ulaşarak yaklaşık 11 kat artış sağlandı. Bununla birlikte ulusal ve uluslararası alanda üniversite, kamu kuruluşları ve sanayicilerin ihtiyaç duyduğu bilimsel desteği Merkezi Araştırma Laboratuvarı ile sağlamaya devam ediyor.

Araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvar ortamlarının üniversitelerin dünya bilimine açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Rektör Yarılgaç, Ordu Üniversitesinin üniversite-sanayi iş birliğine yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerle mevcut araştırma alt yapıları ile birlikte destek sağlandığını ifade etti. Rektör Yarılgaç, “Donanımlı ve nitelikli laboratuvar imkanları ile üniversitelerin, kamu ve özel kuruluşların araştırma ve geliştirme aşamalarında ihtiyaç duydukları analizleri bilimsellikten ve etik kurallardan ödün vermeden gerçekleştirmeye devam eden Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı üniversitelerde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için ulusal ve uluslararası alanda alt yapı sağlamaktadır. Modern analiz cihazlarının yer aldığı araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi oluşturma, ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini artırma, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma ayrıca ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz isteklerini karşılamayı amaçlayan Merkezi Araştırma Laboratuvarı gerek fiziki alt yapısı gerekse cihaz donanımları ile birçok araştırmanın güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasına fırsat tanımaktadır. Ayrıca Üniversitemizin sadece ulusal alanda değil aynı zamanda uluslararası arenada da tercih edilmesi küresel ölçekte önemli deneysel alt yapı yeterliliklerine sahip olduğumuzun bir göstergesidir.” dedi.

Ulusal ve Uluslararası Sanayinin Gelişimine Yönelik İş Birlikleri

Gerçekleştirilecek olan çalışmaların, bilimsel bir merkeze yerleştirilerek sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri, araştırma ve geliştirme kuruluşlarıyla dirsek teması kurularak yapılmasının önem arz ettiğini belirten Rektör Yarılgaç, “Esas olarak kişi ve kurumların üniversiteler ile temas kurması oldukça faydalı bir projeksiyon çizecektir. Katma değer yaratan ve bilginin toplumsallaşmasına zemin hazırlayan üniversitelerle gerçekleştirilen ortak çalışmalar, il ve bölge başta olmak üzere ulusal sanayinin gelişmesine ortam hazırlarken toplumsal yaşamın da sosyal ve kültürel açıdan zenginleşmesine katkı sunmaktadır. Ordu Üniversitesi olarak gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz iş birliklerinde bu çerçeveden ayrılmadan hareket etmekteyiz. Üniversitemiz gerek akademik gerekse fiziki gelişim bakımından dinamik ve ilerlemeci bir vizyon ile hareket etmektedir. Bu vizyon ile Ordu Üniversitesi uluslararası alanda tanınan önemli proje ortaklıklarına imza atan bir yapıdadır. Yerelde gerçekleştirdiği önemli ortaklık ve toplantılarla da yerel ile uluslararası mecraları birbirine bağlayan bir merkez konumundadır. Yaklaşık bir haftadır Fatsa’da Deniz Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen alanında lider 48 şirketin yer aldığı kariyer günleri Üniversitemizin üstlendiği misyon açısından önemli bir organizasyon olarak dikkat çekmektedir. Bugün burada da Üniversitemiz ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzaladığımız, Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği ve Kamu Üniversite Sanayi İş birliği protokollerinin de ilimiz ve bölgemiz açısından oldukça önemli olduğunu belirtmek isterim.  Bu vesileyle imzaladığımız protokolün hem ilimize, hem de her iki tarafa hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca ev sahipliğinden dolayı Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bilimsel üretim ve toplumsal fayda üretimine dönük çalışmalarıyla ülke bilimine önemli katkılar sağlayan Ordu Üniversitesinin 2006’dan bugüne kadar kayda değer mesafeler kaydettiğini söyleyen Rektör Yarılgaç," Üniversitemizin paydaş olduğu veya yürütücülüğünü üstlendiği bütün bu projeler, bölgemizin ve dolayısıyla ülkemizin kalkınmasına yönelik ciddi katkılar sağlamaktadır. Kurumumuz bünyesinde bilimsel faaliyet sayısı her geçen yıl artarak devam etmekte, bu gelişmeye bağlı olarak da Üniversitemiz ulusal ve uluslararası platformlarda başarı sıralamasını üst seviyelere taşımayı sürdürmektedir. Ordu Üniversitesinin temel eğitim anlayışının, üniversitelerin sadece bilgi aktarmakla yükümlü olmadığını; var olan bilgiyi yeniden üreterek yeni bilgiler ile geleceğe ışık tutmak olduğunu bu vesile ile ifade etmek isterim. Bütün bunların yanı sıra eğitim birimlerimizin tamamında kendi alanlarına uygun, son teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarında öğrencilerimizin bilim ile yoğrularak yeni bilgilerin üretilmesi sürecinde deneyim sahibi olmaları için çaba sarf etmekteyiz. Üniversitemizin seçkin bilim insanlarının rehberliğinde önemli bilimsel projelere katkı sağlamalarının, yeni nesillerin hocalarının bilimsel birikimlerinden yararlanarak yeni bilgi üretme ve farklı keşiflerde bulunmalarının en büyük destekçisiyiz." dedi.

ODÜ Basın

Tarihi : 01-04-2019 11:05:29 / Düzenleme Tarihi :01-04-2019 20:35:18