Ordu Üniversitesi 13 Yaşında

18.03.2019

17 Mart 2006 yılında 4 bin 400 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Üniversitemiz geçen 13 yıllık süre içerisinde 3 enstitü, 12 fakülte, 2 yüksekokul ve 10 meslek yüksekokulunda 737 akademik ve 337 idari personeli, 317 sürekli işçisi, 12 sözleşmeli personeli;  lisansüstü, lisans ve ön lisansta 23 bine yaklaşan öğrencisi ile nitelikli büyümesini sürdürüyor.

Lisansüstü Eğitimde 90 Kat Artış

Akademik başarı grafiğini her geçen yıl yükselterek lisansüstü programlarıyla alanlarında yenilikçi fikirler üretebilen, analitik düşünebilen, donanımlı ve çok yönlü bireyler yetiştirilmesinde öncü rol üstlenen Üniversitemiz 2006 yılında 4 bin 400 olan öğrenci sayısını 23 bin seviyelerine çıkararak ön lisansta yaklaşık 3 kat, lisansta 5 kat, lisansüstü eğitimde ise 90 kat artış sağladı. Bununla birlikte 2006 yılında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora program sayısı 39 olan Üniversitemizde bu sayı 4,1 kat artışla 159’a yükseldi.

Araştırma Alt Yapısında 11 Kat Artış ve Her Geçen Dönem Artan Bilimsel Araştırma Projeleri

Araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar üstlenebilecek nitelikte elemanlar yetiştirerek gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla toplum yararına sunduğu eğitime yönelik hizmetlerini sürdürmeye devam eden Üniversitemizde kurulduğu yıllarda 14 olan araştırma, sağlık, eğitim laboratuvarları ve atölye sayısı 2019 yılı itibari ile 152’ye ulaşarak yaklaşık 11 kat artış sağlandı.

Amacı akademisyenlere özellikle bilimsel araştırma ve tez projeleri için mali destek sağlayarak üniversitenin akademik başarısının yükseltilmesine katkı sağlamak olan Bilimsel Araştırmalar Projeleri biriminde kurulduğu 2012 yılından bu zamana 2 bine yakın araştırma, tez, alt yapı, bilimsel etkinlik projeleri gerçekleştirilirken bu projelere toplamda 8 milyona yakın bütçe ile destek verildi.

Kurulduğu 2006 yılından beri ülkemize yüksek katma değer sağlayacak projeler geliştiren Üniversitemiz, bünyesinde bulunan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin yanı sıra dışarıdan destekli araştırma projeleri kapsamında TÜBİTAK, SAN-TEZ, DOKAP, Avrupa Birliği ve özel anlaşmalarla üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik projeler üreterek son sekiz yıl içerisinde 32 TÜBİTAK, 1 SAN-TEZ, 4 DOKAP, 5 Avrupa Birliği ve 2 ÇAYKUR projesi gerçekleştirdi.

1 milyon 447 bin metrekareye Ulaşan Açık Alan

Geleceğin üniversitesi olma yolunda hızla ilerleyen Üniversitemiz sadece bilimsel alanda değil aynı zamanda fiziksel alanda da büyük bir mesafe kat ederek kurulduğu yıldan bugüne bünyesine kattığı yeni hizmet binaları ile kapalı alanda 4.5 katın üzerinde büyüme sağlarken açık alanda ise 5 kat artış gösterdi. Yaklaşık 1 milyon 447 bin 166 metrekare açık alana, 149 bin 818 metrekarelik kapalı alana sahip Üniversitemiz, son yıllarda bünyesine dahil ettiği Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi, Düriye Çetinceviz Okul Öncesi Eğitim Merkezi, Diş Hekimliği Fakültesi binası ve yapımı tamamlanan Rektörlük hizmet binası ile niceliksel büyümesini sürdürmektedir.

Sağlık Alanında Artan Hizmet Kalitesi

SB- Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kurulduğu 2010 yılından beri başvuran hasta sayısında 3.6, yatan hasta sayısında 3.1, ameliyat edilen hasta sayısında 4.5 kat artış sağlandı. 2018 yılında 20 bin 768 hastanın yatarak tedavi edildiği  Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde toplamda 699 bin 315 hastaya poliklinik hizmeti verilerek 16 bin 557 ameliyat gerçekleştirildi. Hastanelerde geçen yıl yapılan tetkik sayısı ise 4 milyon 450 bin 714’e ulaştı.

Kurulduğu 2012 yılında 14 bin 44 hastanın başvurduğu Diş Hekimliği Fakültesine 2018 yılında 80 bine yakın hasta başvurarak 5.5 katın üzerinde, tedavi edilen hasta sayısında 4.2 kat,  cerrahi işlem sayısında ise 7.8 kat artış sağlandı.

Ulusal ve Uluslararası Değerlendirme Kuruluşlarına Göre Her Yıl Yükselen Başarı Grafiği

Kısa geçmişine rağmen yaptığı büyük atılımlar ve gerçekleştirdiği çalışmalarla adından söz ettiren Üniversitemiz, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018 raporunun sonuçlarına göre lisans öğrencilerinin genel memnuniyet sıralamasında 109 devlet üniversitesi arasındaki yerini bu yıl 51’inci sıradan 41’inci sıraya taşıdı.

Bununla birlikte üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve üniversitelerin belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olan URAP 2019 sıralamasında Üniversitemiz 109 devlet üniversitesi arasında 72’nci, 2000 yılından sonra kurulan 86 üniversite içerisinde ise 26'ıncı sırada yerini aldı.

Ayrıca akademik teşvik performanslarının değerlendirildiği 2019 Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (DÜS) raporuna göre Üniversitemiz 116 devlet üniversitesi arasında 69’uncu sırada yer alarak akademik teşvik karnesindeki yerini her geçen yıl daha üst sıralara taşıdı.

17 Mart 2006 yılında akademik yolculuğuna başlayan Ordu Üniversitesinin bugün geldiği noktada gerek ulusal gerek uluslararası mecralarda güçlü ve aydınlık bir biçimde ilerleyişini sürdürdüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Kurulduğumuz günden bu yana aklı, bilimi ve toplum odaklı modern bir ilerleyişi temel alarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Üniversitelerin yalnızca bir eğitim ve öğretim merkezi olmalarının dışında bulunduğu bölgeye ve ulusal kalkınmaya sunacağı katkının bilinciyle kendisine bir yol haritası çizen Ordu Üniversitesi, yaşam kalitesi yüksek modern ve inovatif fiziki mekanlar inşa ederek model bir yerleşke tasarımına imza atarken küresel bilim literatürünü zenginleştiren yayın, proje ve Ar-Ge çalışmalarıyla dünyanın önde gelen birçok üniversitesi ile bağ kurmuştur. Ulusal ve uluslararası bilim ortaklıkları, bilimsel gelişmeler, kültür ve sanat organizasyonlarıyla 13 yıldır dinamik, çağdaş ve ilerlemeci anlayışını sürdüren Üniversitemiz, özgür akıl ile toplum odaklı vicdanı birleştiren bilimsellik ilkesiyle bulunduğu coğrafyaya ve küresel bilim art alanına katkılar sunmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Ordu Üniversitesinin ilerleyişinde emekleri yadsınamaz devlet bürokratlarımıza, akademik ve idari paydaşlarımız ile öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyor, Üniversitemizin 13’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.” şeklinde ifade etti.

ODÜ Basın

Tarihi : 18-03-2019 13:31:04 / Düzenleme Tarihi :18-03-2019 14:42:30