Üniversitemizde 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı

15.03.2019

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Ordu Tabipler Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı programı düzenlendi.

Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tevfik Noyan,  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nülüfer Erbil, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mesut Saka, Ordu Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Ebru Kamber, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan tören, Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen program ile devam etti. Sinevizyon gösterimi ile Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen mini konser sonrası açılış konuşmasını yapan Ordu Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Ebru Kamber, “ Tıp, sürekli bir eğitimdir, çok emek ister. İyi bir hekim olabilmek için yetenekli ve altın kalpli olmak da yetmez. Çünkü bilimsel olmayan yardımseverlik tehlikelidir. Bizlerin hekimler olarak en önemli görevi hastalarımıza hak ettikleri en ideal bakımı sunmak, onların lehine en iyiyi yapmaktır. Bu günün önemi vesilesi ile burada bulunan bütün değerli konuklarımız sorunları tespit etmek, iletmek, konulmak, çözüm üretmeye çalışmak biz hekimlerin görevidir. Hangi koşul içinde olursa olsun geçmişte de olduğu gibi bugün de ülkemiz ve halk sağlığımız için elimizden geleni en iyi şekilde yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bundan 100 yıl önce İstanbul İngiliz işgali altındayken onlara tepkilerini 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak gösteren tıbbiyeli büyüklerimizi; 1915’te Çanakkale’de, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda savaşırken şehit düşen tıbbiyeli büyüklerimizi, o yıl mezun veremeyen tıbbiyeyi ve onların nezdinde bütün şehitlerimizi anarak hepinizin Tıp Bayramı’nı kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tevfik Noyan, 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi hakkında bilgiler verdikten sonra Tıp Fakültesinin yapılanmasından söz ederek “Fakültemizde halen 10 u yabancı uyruklu, 212 kız, 210 erkek olmak üzere toplam 422 hekim adayı öğrenim görmektedir. 2011 yılında Tıp eğitimine başlayan Fakültemiz, halen 65 tıp doktorunu mezun ederek sağlık ordusunun hizmetine katmıştır. Fakültemizde çeşitli branşlarda, 24 tıpta uzmanlık araştırma görevlisi de eğitimlerini sürdürmektedir. Fakültemizde 6 profesör, 18 doçent ve 37 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 61 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Kuruluş aşamasından günümüze kadar geçen süreçte fakültemizin kurulması ve gelişmesinde emeği geçen, katkısı bulunan herkesi fakültem adına şükran ve minnet duygularımla selamlıyor ve saygılarımı sunuyorum. Sevgili öğrenci kardeşlerim, sizlerin en yeni bilgi ve klinik becerilerle donatılarak eğitim almanız için tüm öğretim üyelerimiz büyük çaba göstermektedir. Sizler, öğretim üyelerimizle bire bir yakın diyalog içinde teorik ve pratik eğitimlerinizi sürdürmektesiniz. Ayrıca, gerçekleştirdiğiniz toplumsal sorumluluk etkinlikleriyle Ordu halkına farkındalık yaratıcı faaliyetler sürdürmektesiniz. Deontoloji hocası Dr. Nurican Efendi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin 1877 yılı açılış konferansında, bir Tıbbiyelide olması gereken özellikleri vurguladığı şu unutulmaz sözleri hatırlatmak istiyorum: ‘Hekim insanların hayatını korumak, her yaş dilimindeki insanlara rehberlik etmek ve onların hastalıklarını tedavi etmekle yükümlüdür. Hekim toplumun lokomotifi, ahlakçısı, danışmanı, düşünürü, hakimi, hümanisti, kısacası her şeyi olmak zorundadır. Görev, hekime kaçınamayacağı sorumluluklar yüklemektedir. Hekimliğin yalnızca tek bir amacı vardır; İnsanlığın selameti için çalışmak. Hekimler hastalarının, hayatlarını teslim ettikleri insanlardır.’ Bu vesile ile törenimize katılıp bizlerle birlikte olduğunuz için başta sayın valim ve rektörüm olmak üzere tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bir sonraki 14 Mart törenlerinin daha az sorunların konuşulduğu günler olmasını umut ediyorum. ” dedi.

Ordu Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, “Osmanlı döneminde gerçekleştirilen önemli tıp çalışmalarına ek olarak Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” sözünden Türk tıp tarihinin köklü bir geçmişe sahip olduğunun anlaşıldığını ifade eden Ordu Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, “Tıp Bayramı’nın ilk kutlanışının 14 Mart 1919 tarihinde işgali protesto biçiminde gelişmesi hekimlerimizin vatan sevgisinin ve işgale karşı mücadele ruhlarının bir yansıması olmuştur. Bu inançla hekimler yetiştiren Ordu Üniversitesi Tıp Fakültemiz, modern mekânı ve ortaya koyduğu bilimsel gelişmelerle bizleri gururlandırmaktadır. Bu noktada Üniversitemizin uygulama ve araştırmalarına daha verimli bir şekilde devam edeceği bir hastaneye ihtiyacı olduğunun farkındalığıyla gerekenin en kısa sürede yapılacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle insan sağlığından daha mühim bir şeyin olmadığını belirtiyor ve bu uğurda insanüstü gayretlerle mesleklerini yapan tüm hekimlerimizin 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, “Sağlık ve bilim çerçevesinde Ordu’ya çok önemli fiziki mekânlar ve hizmetler sunan bir üniversiteye sahip olmanın oldukça mutluluk verici bir duygu olduğunu belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, “Tıp Fakültemizin kurulduğunda oldukça önemli bir gelişme göstereceğini her zaman farkındaydık. Tedavi, tetkik ve araştırma çalışmalarında önemli başarılara imza atan Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesinin ihtiyaç duyduğu modern bir hastanenin yapılması konusunda da çalışmaları yakinen takip ettiğimi belirtmek istiyorum. Bu vesileyle bugün burada olmaktan sevinç duyduğumu belirtiyor, sağlığımızı emanet ettiğimiz tüm hekimlerimizin ve hekim adaylarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor ve ev sahipliklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından meslekte 40 yılını dolduran hekimlere plaket takdim edildi. Ordu Vali Yardımcısı Ekrem Ballı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Suat Erkmen’e, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yapar’a, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaşar Güneş’e, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mesut Saka Dr. Hüsnü Şahin’e plaketlerini verdi.

Sonrasında Üniversitemiz Tıp Fakültesinde göreve yeni başlayan doktor öğretim üyelerine binişleri giydirildi. Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tevfik Noyan, Dr. Öğr. Üyesi Erdal Uzun, Dr. Öğr. Üyesi Sercan Ergün ve Dr. Öğr. Üyesi Celal Kurt’a binişlerini giydirdi.

Programın devamında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gastroenteroloji Cerrahi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Akoğlu tarafından “Beyaz Önlük 4.0” isimli konferans gerçekleştirildi.  Endüstri 4.0 teknolojisinin gelişmesiyle tıp eğitiminde “Beyaz Önlük 4.0” kavramına doğru bir geçişin hızlandığını vurgulayan Prof. Dr. Musa Akoğlu, “Endüstri 4.0 teknolojisinin gelişmesiyle yapay zekânın tıp alanında kullanılması yönündeki çalışmalar artış göstermiştir. Bu süreçte akıllı telefonlarda kullanılmak üzere 318 bin sağlık uygulaması oluşturulmuş ve bu uygulamalar 3.7 milyar kullanıcı tarafından indirilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanında EKG çeken dijital saatler de üretilmiştir. Bütün bu gelişmeler sağlık bilimleri ile teknolojinin entegre haline geldiğinin en açık göstergesini oluşturmaktadır. Sonuç olarak hekim yetiştiren akademisyenler, yapay zeka, tıp ve teknoloji gibi alanlara yönelik ders planları oluşturmalı ve bu ilerlemeleri kararlılıkla takip etmelidir. Bu takip, Türkiye’nin küresel rekabette öne çıkması açısından oldukça faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Prof. Dr. Musa Akoğlu'na teşekkür belgesi takdim etti.

ODÜ Basın

Tarihi : 15-03-2019 10:49:06 / Düzenleme Tarihi :15-03-2019 15:21:06