ODÜ'de “Ar-Ge Teknolojik Gelişme ve Milli Kalkınma” Konferansı Verildi

17.12.2018

Üniversitemizde YİTAL A.Ş. Genel Müdürü Dr. Atakan Peker tarafından “Ar-Ge Teknolojik Gelişme ve Milli Kalkınma” konulu konferans gerçekleştirildi.

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nülüfer Erbil, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konuşmasına bilimin tanımını yaparak başlayan Dr. Atakan Peker, bilimde yatırım yapmanın önemine değinerek bilginin serüveninin temel bilimsel araştırma, uygulamalı araştırma ve teknolojiden oluştuğunu ifade etti. Dr. Peker teknolojinin faydaları ve nasıl kazanıldığı, Ar-Ge metodolojileri ve Ar-Ge’nin yol haritası gibi pek çok konuda dinleyicileri bilgilendirdi. Teknoloji üretimi için patentlemenin önemine değinen Peker, “Patentler yasal olarak güçlü bir korunaktır. Üretim, kullanım ve satış haklarının sadece patent sahibine ait olması, rakiplerin pazara girmesine engel olabilir; patentler teknoloji kabiliyetinin bir göstergesi olması ile birlikte aynı zamanda fikri mülkiyettir.” dedi. Türkiye’nin son 30 yıldaki bilimsel yayın grafiğini dünya ortalamasının 8 katından fazla artırdığını belirten Peker, bu büyümenin dünyanın en hızlı üçüncü büyümesi olduğunu vurgulayarak Türkiye’deki ve dünyadaki AR-Ge harcamalarının istatistiklerini paylaştı.

Ar-Ge yelpazesi ve ölüm vadisinden bahseden Peker, “Ölüm vadisi bilimsel üretimin teknoloji üretimine aktarılmasında oluşan önemli bir boşluktur. Ölüm Vadisi aynı zamanda büyüyen bir uçurum ve dünya çapında bir problemdir. Ölüm vadisinin sebepleri arasında Ar-Ge aşamalarında metodoloji farkı, insan kaynağı, yatırımcı/fon açığı, eko-sistem/çevre yer almaktadır.” dedi.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde yarı iletken ve mikroelektronik endüstrisinden bahseden Peker, bu sektörlerin bilişim sistemlerinin alt yapısını oluşturduğuna, dünya ekonomisinde en hızlı büyüyen ve yabancı yatırımcının en fazla ilgi duyduğu sektör olduğuna, aynı zamanda yüksek katma değerli ihracat için rakipsiz bir sektör olduğuna vurgu yaptı.

Teknoloji kazanımının temel taşlarının kalifiye insan gücü, işleyen kurumlar ve finansal kaynak olduğunu ifade eden Peker, bilimden teknolojiye yapılan transferde her aşama için değişik nitelikte insan gücü ve değişik işlerlikte olan kurum yapısının gerekli olduğunu, bunun tek tip kurum ve insan yapısı ile mümkün olmadığını belirtti. Ulusal düzeyde ve kişisel olarak neler yapılabileceği konusunda tavsiyelerde bulunan Peker, “Bilimsel çıktının teknolojik gelişmelere aktarılmasında, insan sermayesinin ve kurumlarının geniş bir yelpazeye ihtiyacı vardır. Buluş ve yenilik için gerçek bir çaba sarf etmek ve hedefleri dikkatle seçmek gerekir.” şeklinde konuştu. Peker’in sunumu profesyonel başarı için gerekli malzemelerin anlatımı ile sona erdi.

Gerçekleştirilen program sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Dr. Atakan Peker’e teşekkür belgesi takdim etti.

ODÜ Basın 

Tarihi : 17-12-2018 16:05:52 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 08:20:28