Ordu Üniversitesi Kampüsünde Mini Botanik Parklar Oluşturulacak

05.12.2018

Yeşil alan kapasitesini son 4 yılda 7,5 kat artıran Ordu Üniversitesi yerleşkesinde var olan bitki çeşitliliği ekolojik koşullara uygun farklı bitkilerin bulunduğu mini botanik bahçeler ile zenginlik kazanacak.

Geçtiğimiz günlerde Üniversitemiz ve İtalya Urbino Üniversitesi arasında imzalanan protokol sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 1809 yılında kurulan ve birçok bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Urbino Üniveritesi Botanik Bahçesi’nde incelemelerde bulundu. Üniversitemizde estetik ve fonksiyonel dış mekan ortamları oluşturularak bitki flora ve faunası açısından zengin ağaçlandırma ve çiçeklendirme faaliyetleriyle birlikte yeşil alan kapasitesi artırılırken Urbino Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yapılan incelemeler sonucunda bölge iklimine uygun farklı bitki türlerinin de içerisinde bulunduğu mini botanik alanlar tesis edileceği belirtildi.

Üniversitemiz yerleşkesinde bulunan akçaağaç, selvi, dişbudak ve cennet ağacı gibi pek çok ağaç ve çiçek türünün Urbino Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yer alan birçok tür ile benzerlik gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Yaptığımız incelemeler sonucunda ülkemizde yetişen birçok sub-tropik ve tropik meyve türlerinin bu bölgede de yetişebildiğini, çok küçük alanlarda ekolojik faktörlere uygun birçok bitki yoğunluğunun bir botanik park sunumu ile sergilenmesinin mümkün olduğunu gördük. Biz de özellikle ekolojik olarak birbirine çok yakın olan Urbino Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yapılan çalışmaların Üniversitemizin belirli kesimlerinde uygulama çalışmalarına yıllar önce başlamıştık. Yine bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi yaklaşık 8 yıldır sürdürülen araştırma odaklı faaliyetlerle hem akademik çalışmalara ev sahipliği yapan hem de yöreye ait pek çok türün yetiştirildiği bir koleksiyon bahçesi haline getirildi. Yerleşkemizde de mikroklima diye adlandırdığımız belirli alanlarda özellikle Doğu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde yüzyıllardır yetişebilen tropik, sub-tropik ve ılıman iklim meyve türlerinin hemen hepsinin yer alabileceği mini botanik bahçe oluşturmayı planlamaktayız. Tıbbi aromatik bitkiler ve endemik bitkiler alanlarında ne tür çalışmalar yapılabileceği noktasında karşılıklı müzakerelerde bulunduğumuz Urbino Üniversitesi ile ortak çalışmalar başlatmayı ümit etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

ODÜ Basın

Tarihi : 05-12-2018 10:23:07 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 08:41:20