ODÜ'den Uluslararası Tanınırlık Adına Önemli Adımlar

02.11.2018

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Erasmus kapsamında akademik personel ve lisansüstü öğrenci değişimine yönelik olarak gerçekleştirilebilecek iş birliklerini görüşmek üzere Prag’da bulunan Film ve TV Okulunu (FAMU) ve Czech University of Life Science’ ı ziyaret etti.

Daha önce Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından yapılan görüşmelerin ardından gerçekleştirilen ziyarette Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, lisansüstü eğitim alan öğrencilerin teorik bilgilerinin yanı sıra uygulamalı olarak da tecrübelerinin artırılmasının sağlanması için Prag’da bulunan Film ve TV Okulu ile Üniversitemiz arasında gerçekleştirilebilecek iş birlikleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Yapılan görüşmeler sonrasında FAMU yetkilileri tarafından kontenjan, burs, öğrenci ve öğretim elemanları değişimi konularında bütün imkanların Üniversitemiz ile paylaşılabileceği ifade edildi.

FAMU Dünyanın En Eski Film Okulları Arasında

Film ve TV Okulu (FAMU), 1947'de II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Sahne Sanatları Akademisi'nin bir parçası olup, dünyadaki en eski beşinci film okuludur. Mezunları arasında, çoğu Oscar ödüllü veya uluslararası film festivallerinde ödül almış olan pek çok yönetmen ve senarist yer almaktadır. Kurum 11 bölüme ayrılmış olup; kurgu yönetmenliği, belgesel yönetmenlik, senaryo yazımı, animasyon, sinematografi, ses, düzenleme, üretme, fotoğraf ve disiplinler arası görsel-işitsel gibi çalışmaların merkezi konumundadır.

112 Yıllık Czech University of Life Science ile İş Birliği

Prag’ta bulunan Czech University of Life Science’a gerçekleştirilen ziyarette Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Michal Lostak ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede Czech University of Life Science’ın uluslararası alanda gerçekleştirdiği çalışmalar ve uluslararası öğrenci değişimi gibi pek çok konuda fikir alışverişinde bulunuldu. Rektör Yarılgaç ayrıca Üniversitenin Tropikal Tarım Bilimleri Fakültesi laboratuvarlarında gerçekleştirilen tropikal ve sub-tropikal bitkilerin gen kaynağı olarak muhafaza edilmesi çalışmalarını yerinde inceleyerek Üniversitemiz öğrencilerinin bu alanda uluslararası projelere katılımı noktasında yapılabilecek iş birlikleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

1906 yılında kurulan ve 112 yıllık geçmişi olan Czech University of Life Science’da yüzde 10’u uluslararası olmak üzere 18 binden fazla öğrenci öğrenim görmektedir. 6 fakülte ve 1 enstitünün bulunduğu üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tarım ve Hayvancılık Fakültesi, Gıda ve Doğal Kaynaklar Mühendislik Fakültesi, Orman ve Ağaç Bilimleri Fakültesi, Çevre Bilimleri Fakültesi, Tropik Tarım Bilimleri Fakültesi ile Eğitim ve İletişim Enstitüsünde eğitim öğretime devam edilmektedir.

Uluslararası sinema sektörü ve sinema eğitimi çerçevesinde lider konumda olan Film ve TV Okulu ile Ordu Üniversitesi arasında ortak ne tür proje ve çalışmalar gerçekleştirilir noktasında fikir alış verişinde bulunmanın oldukça önem arz ettiğini buna ek olarak Czech University of Life Science ‘ın Tropikal Tarım Bilimleri Fakültesi laboratuvarlarında tropikal ve sub-tropikal bitkilerin gen kaynağı olarak kullanılma süreçlerini incelediğini ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Michal Lostak ile uluslararası alanda gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunmanın önemini ifade eden Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç  “Hem akademik hem de sanatsal sınırlar içerisinde dünyada saygın bir yer edinmiş, yetiştirdiği sinemacılar küresel anlamda üst seviyelerde başarı kazanmış Film ve TV Okulu ile akademik personel ve lisansüstü öğrenci değişimi konusunda iş birliği kurmak bunun yanında bilgi ve teknoloji transferi gibi uygulama alanında ortaklaşa çalışmalar gerçekleştirmek gibi çeşitli konuları değerlendirdik. Bu tür kurumlar arası istişarelerle gerek akademik personelimizin gerekse öğrencilerimizin uluslararası nitelikle projeler üretmeye devam etmesini ve Üniversitemizin uluslararası yayıncılık alanında başarılı çalışmalara imza atmasını önemsiyoruz. Bu vesileyle ziyaretimizde sundukları fikirler ile ortak çalışma alanı oluşturma arzuları ve misafirperverliklerinden dolayı Film ve TV Okulu yöneticilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca Czech University of Life Science ile de Ordu Üniversitesi olarak uluslararası projelere katılım, ortak araştırma geliştirme çalışmaları ve öğrenci değişimi gibi birçok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Oldukça verimli geçen bu ziyaret nedeniyle Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Michal Lostak’a da teşekkürlerimi sunuyorum. ” şeklinde konuştu.

ODÜ Basın 

 

Tarihi : 02-11-2018 16:31:39 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 09:02:41