Rektör Yarılgaç, “Üniversite ve Şehir” Konulu Söyleşi Programında Kitapseverlerle Buluştu

16.10.2018

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından Ordu 1’inci Ulusal Kitap Fuarı Söyleşi Günleri kapsamında “Üniversite ve Şehir” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Tayfun Gürsoy Parkı’nda gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç başta olmak üzere Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan, akademik ve idari personeller, öğrenciler ve kitapseverler katıldı. Rektör Yarılgaç söyleşi öncesi 130 yayınevinin ve 100’ü aşkın yazarın katılım sağladığı kitap fuarındaki yayın evlerini ziyaret ederek pek çok yazarın kaleme aldığı kitaplar hakkında bilgi aldı.

Ordu Üniversitesinin kısa geçmişine rağmen büyüme sürecini bütün birimleriyle gerçekleştirdiğini ve bölgesinin gelişimine katkıda bulunduğunu ifade eden Rektör Yarılgaç, Üniversitenin kurulduğu yıldan bugüne kadar geçen zaman içerisinde akademik ve fiziki gelişimi hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Rektör Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi olarak şehrin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamakla birlikte bölgemizin kalkınma hızının artırılması için şehir-üniversite iş birliğinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Son yıllarda Ordu hemen herkesin turizm anlamında da yaşama anlamında da kabul edilebilir bir şehir haline geldi. Bu yönüyle baktığımızda Üniversitemizin şehre olan katkılarını maddi açıdan ziyade bir kültür buluşması olarak nitelendirebiliriz. Türkiye’nin hemen her yerinden gelen öğrencilerimizin şehre kültürel anlamda katkılarının yanı sıra buradaki kültürün de kendi benliklerine katkısı olmaktadır. Üniversite olarak temel görevlerimizden birisi de öğrencilerimizin hayata dair atmış oldukları adımlarını çok daha sağlam atmalarına vesile olarak yarın mezun olduklarında başarıyı temsil edecek bir örnek olmalarıdır.” dedi. Rektör Yarılgaç, Ordu Üniversitesinin akademik çalışmalarda göstermiş olduğu başarının tüm dünya tarafından izlenen çalışmalar olduğunu ve şehrin sosyal-kültürel ve bilimsel alt yapısına da önemli katkıları olduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Yarılgaç:  “Okuma kültürü yaşamsal bir süreçtir.”

Söyleşisinin devamında Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesinin yapılanması hakkında bilgiler veren Rektör Yarılgaç, son teknolojik sisteme sahip olan kütüphanenin içerik bakımından 200 binin üzerinde elektronik ve basılı kaynağa sahip olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerde okuma alışkanlığının bir yaşam biçimine dönüştüğünün altını çizen Rektör Yarılgaç, “Demokratik ve çağdaş toplum olmanın en önemli değişkenlerinden biri olan okuma kültürü çocukluk döneminden başlayarak duyarlı ve bilinçli çabalarla edinilmesi gereken yaşamsal bir süreç olup bireyin okuma eylemini yaşam biçimi olarak içselleştirmesiyle ilişkili bir süreçtir. Sahip oldukları bilgilerin yüzde 60'ını okuma yoluyla edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır.” dedi.

Dünyada ve Türkiye’deki kitap okuma oranlarını dinleyicilerle paylaşan Rektör Yarılgaç, “Kitap okuma alışkanlıkları ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler, çocuklarımıza ve gençlerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasına büyük ehemmiyet verilmesi gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Kitap okumaya çok az değer verdiğimizi gösteren araştırma verilerine göre ülkemizde nüfusun binde 1’i kitap okumakta ve kişi başına ortalama olarak 8,4 kitap düşmektedir. Günde ortalama olarak kitap okumaya 1 dakika, televizyona 6 saat, internete ise 3 saat ayırdığımızı belirten bir araştırmaya göre  en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa var. Bunu Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile izliyor. Türkiye, yüzde 0.1 okuma oranıyla son sıralarda yer alıyor. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız.” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen söyleşinin ardından Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a plaket ve çiçek takdim etti.

ODÜ Basın 

 

Tarihi : 16-10-2018 10:31:43 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 09:08:51