Rektör Yarılgaç, Kurul Kalesi Arkeolojik Kazı Ekibini Ziyaret Etti

14.09.2018

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç Kurul Kalesi’nde  kazı ekibini ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a Üniversitemiz öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Fevziye Eker ve Öğr. Gör. Kasım Eker’in eşlik ettiği gezide kazı başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt yürütülen çalışmalar ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Kazı çalışmalarının 2010 yılında başladığını belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, yapılan bu çalışmaların Doğu Karadeniz bölgesinin uzun süreli ilk bilimsel kazısı olma özelliği taşıdığını ifade etti. Şenyurt, “2010 yılında başlanan Ordu Kurul kalesi kazıları dokuzuncu yılını tamamlarken hem bölge hem de Anadolu arkeolojisi için önemli buluntular vermeye devam etmektedir. 2016 kazı sezonunda ortaya çıkarmış olduğumuz Kybele heykeli, ilerleyen zamanlarda bulunan Dionysos büstleri ile birlikte birçok mimari yapı, sikkeler, pişmiş toprak, metal buluntular ve seramikler gibi çok sayıda arkeolojik buluntu ortaya çıkarılmıştır. İlerleyen dönemlerde Ordu Üniversitesi ile birlikte yapabileceğimiz ortak çalışmalarımızın neler olabileceği noktasında fikir alışverişinde bulunduğumuz ve çalışmalarımızı yerinde görmek üzere gelerek bizleri onurlandıran Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a teşekkür ederim.” dedi.

Kurul Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları esnasında Kybele heykelinin bulunduğu alanı gezen Rektör Yarılgaç, kaledeki dehliz, sarnıç ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan buluntuları inceledi. Yapılan bu arkeolojik kazının Karadeniz ve Ordu’nun tarihi açısından önemli bilgiler sunduğunu belirten Rektör Yarılgaç, “9 yıldır süren bu kazılar ve sonucunda ortaya çıkarılan buluntular Ordu tarihi için muazzam bir tabloyu gözler önüne sermektedir. Ziyaretimiz sonucunda 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişi olan Kurul Kalesi kazılarında Ana Tanrıça Kybele heykeli ile birlikte pek çok önemli tarihi buluntunun ortaya çıkarıldığını gördük. Ordu Üniversitesi olarak bu önemli çalışmaya nasıl katkı sunabileceğimiz konusunda, birlikte geliştirebileceğimiz ortak projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğumuz Kurul Kalesi kazılarının baş mimarı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt hocamız ve ekibine Ordu’nun saklı tarihini ortaya çıkardıkları için şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

Rektör Yarılgaç, Kurul Kalesi gezisi sonrasında kazılarda çıkan buluntuların restorasyon çalışmalarının yapıldığı Kurul Kalesi Yerleşkesi Kazı Evi’ni ziyaret etti.

ODÜ Basın 

Tarihi : 14-09-2018 10:26:53 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 09:19:48