COVID-19 VE KORUNMA YOLLARI

COVID-19 VE KORUNMA YOLLARI

1-      Covid-19 hastalığı SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu ciddi ve ölümcül olabilen bir hastalıktır.

2-      Hastalık belirtisiz veya hafif üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile geçebileceği gibi şiddetli (ateş, öksürük, nefes darlığı) de geçebilir, hayatı tehdit edici zatürre ve solunum yetmezliği yapabilir.

3-      Virüs kişiden kişiye solunum yolu ile bulaşmaktadır.

4-      Daha az da olsa cansız yüzeylerden de ellerimiz yoluyla bulaşma olabilir.

5-      Virüs en çok iş arkadaşı, aile bireyleri ve komşular arasında yayılmaktadır. Mesafe kurallarını özellikle yakın çevremize uygulayalım.

6-      Tamamen sağlıklı görünen kişilerin bile virüsü taşıyor ve bulaştırıyor olabileceği unutulmamalıdır. Kişi virüsü aldıktan sonra hastalık belirtileri 2-3 gün sonra başlamaktadır.

7-      Bulaşma riskini temasın tipi ve süresi arttırabilir. Yakın, uzun süreli, kapalı ortamdaki temaslar riski arttırır.

8-      Hafif bile olsa solunum yolu belirtileri gösterdiğimizde en yakın sağlık merkezine başvuralım ve kendimizi izole edelim.

9-      Unutmayalım ki hastalığın önlenmesi tedavisinden çok daha kolay ve etkilidir.

10-   Maske kullanımı kendimizi ve çevremizi korumak için en basit ve etkili yöntemlerdendir.

11-   Gün içerisinde sık sık el yıkama, el hijyeni ve maske değişimini (4-5 saate bir) ihmal etmeyelim.

12-    Covid 19 hastalığı güvenli ve etkili aşısı olan bir hastalıktır. Aşılarını tamamlayanların ağır hastalık, yoğun bakıma girme ve ölüm riski kesinlikle çok azalmaktadır. Bu sebeple aşımızı yaptıralım, yaptırmayanları teşvik edelim.

 

Ordu Üniversitesi Rektörlüğü

Tarihi : 17-09-2021 18:14:29